Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Iskoláknak, kórházaknak is juthatna taopénz

Politikai szándék kérdése a támogatható célok, intézmények körének szélesítése.

B. Molnár László
2018. 03. 23. 20:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem ördögtől való ötlet, hogy a sport és a kultúra mellett a honi egészségügyre és az oktatásra is kiterjesztenék a 2011-ben bevezetett társaságiadó-kedvezmény rendszerét – vélik a lapunk által megkérdezett sportközgazdászok Varga László szocialista képviselő minapi kezdeményezéséről. Szabados Gábor szerint a tao egy részét a két új ágazat egyedi jellegű támogatására, például iskolák felújítására vagy orvosi eszközök beszerzésére lehetne felajánlani. Fenntartására vagy a béremelésre nem, az a központi költségvetés feladata. – Ha a rendszert bővítenénk az egészségüggyel és az oktatással, az biztosan ösztönző hatású lenne azon cégeknek, amelyeket a sportban való megjelenés nem érdekel. Igaz, a legtöbb pénz továbbra is a sportba vándorolna, ugyanis a tao jelentős részét adó nagy cégek célzottan támogatják a szövetségeket. Így kérdés, mennyit lehetne átirányítani a másik két ágazatba. Meglátásom alapján mindössze néhány milliárd forintot, ami elenyésző a teljes összeghez képest, mégis jobb helyre kerülne, mint ahová most néhány esetben – jelentette ki lapunknak a szakember.

– Anyagi akadálya biztosan nincs annak, hogy bővítsék a taóval finanszírozott ágazatokat – tette hozzá Muszbek Mihály. A múlt évre a kormány 735 milliárd forintos társaságiadó-bevétellel számolt, amelyből a sportra és a kultúrára (film- és előadó-művészeti támogatás címén) megközelítőleg 135 milliárd forintot használhattak fel. Azaz a rendszerben van még 600 milliárd forint. – Politikai szándék kérdése az egész, ugyanis a vállalatoknak mindenképpen megérné, ha kinyitnák a kapukat az oktatás és az egészségügy irányába is. Ráadásul újfajta együttműködés jöhetne létre a két oldal között, ha e téren is lenne reklámlehetőségük a cégeknek – állította a sportközgazdász. Ugyanakkor hozzátette: az előző évekre az volt a jellemző, hogy az állam 3000 milliárd forinttal többet költ el, mint amennyi a bevétele, így mindenképpen fel kellene mérni, milyen hatással lenne az államháztartásra egy ilyen változás.

Nos, a fent említett politikai akarat – legalábbis az ellenzéki oldalon – úgy néz ki, megvan. Varga László az Országgyűlés gazdasági bizottságának február végi ülésén tett határozati javaslatot a taorendszer megváltoztatására, illetve bővítésére. – Úgy vélem, társadalmi elvárás, hogy legyen változás. A sport esetében kizárólag az utánpótlás részesülhetne a taóból, de a mostaninál lényegesen szigorúbb ellenőrzés mellett. A kultúra támogatását meghagynánk, viszont az egészségügyet és az oktatást bevonnánk a segíthető ágazatok közé – ismertette javaslata lényegét a szocialisták frakcióvezető-helyettese, akinek indítványát a gazdasági bizottság kormánypárti többsége elutasította. Az MSZP-Párbeszéd lapunknak eljuttatott állásfoglalása szerint az előadó-művészeti taorendszert is felül kellene vizsgálni a visszaélések miatt.

A Jobbik mindenképpen megváltoztatná a szisztémát, de előtte hatástanulmányt készíttetne. – A mostani rendszer átláthatatlan, nem lehet tudni, a kedvezményezettek valóban arra költik-e a pénzt, amire kapták. Hiába közérdekű adat a tao összege, illetve az, hogy kitől származik, sok esetben úgy kell perrel kikényszeríteni. Mi inkább a tömeg- és a szabadidősport nagyobb támogatását tartjuk fontosnak, míg az oktatás és az egészségügy finanszírozását nem ebből kellene megoldani – közölte Dúró Dóra, a párt szakpolitikusa, aki azzal egyetértett, hogy a taót nem lehet egy tollvonással megszüntetni, mert az beláthatatlan következményekkel járna a tőle nagymértékben függő sportéletre.

A Lehet Más a Politika (LMP) nem támogatná a taorendszer bővítését, sőt a szűkítését javasolja. – A sportot a költségvetésből finanszíroznánk egy meghatározott összegig, amely felett a további pénzek kiosztása egyértelműen a teljesítménytől függne. A tömegsportok esetében azt szeretnénk, ha a kistelepüléseken élő fiatalok több lehetőséghez jutnának – fogalmazott Demeter Márta képviselő. A taorendszer bővítése helyett inkább négy év alatt megdupláznák az oktatási kiadásokat, és az egészségügy forrásait is radikálisan növelnék más, meglévő forrásokból.

Az Együtt felszámolná a mai rendszert, mert úgy tartja, a tao nem szolgálja az eredeti jogalkotói célt, sőt az átláthatatlanság, a kiépült korrupciós szisztémák miatt az eredeti céllal ellentétessé vált a működése mind a sport, mind a kultúra területén. „A taón kívül kell megteremteni a szponzoráció lehetőségét. Ezért nem javasoljuk a támogatható szakpolitikai területek bővítését sem. Az oktatás és az egészségügy esetében a központi költségvetés újraelosztó szerepét kell erősíteni” – olvasható az Együtt lapunknak eljuttatott válaszában. A Momentum is megszüntetné a jelenlegi formát, és politikai konszenzussal állítana újat a helyébe. Átmenetileg pedig központi finanszírozással pótolná az így kieső összeget. „Az utóbbi hét év változásainak következtében valójában kizárólag állami forrásoktól függött a hazai sport, így a sokkterápia-jellegű forráskivonás csak ártana a sportéletnek. Ugyanakkor érdemes átgondolni a társaságiadó-kedvezmény kedvezményezetti körének bővítését például az egészségüggyel, az oktatással és a civil szervezetekkel” – állt a párt levelében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.