Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Két hónap alatt 23 milliárdra nőtt a kórházak adóssága

A Péterfy utcai kórháznak a legnagyobb az elmaradása.

MN
2018. 03. 21. 17:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Államkincstár legfrissebb jelentéséből kiderült, hogy 22,9 milliárd forint adósság gyűlt fel az egészségügyi intézményeknél idén az első két hónap alatt. Az eladósodás nagy része januárban jött össze, ekkor 21 milliárd forinttal nőtt a rendezetlen számlák összege – írja az Mfor.hu.

A portál megjegyzi, ha figyelembe vesszük azonban, hogy a kormány tavaly év végén több mint 50 milliárd forinttal konszolidálta az egészségügyi ellátókat, akkor azt látni, hogy a rendszer nem tud úgy működni, hogy a beszállítók időben a pénzükhöz jussanak.

Idén már nem a Honvédelmi Minisztériumhoz tartozó MH Egészségügyi Központ vezeti az adósok listáját. Sőt, a kiemelt státuszú intézménynél két hónap alatt mindössze 15 millió forint elmaradt számla halmozódott fel.

Az Mfor.hu szerint jelenleg nagy a baj a Péterfy Kórház-Rendelőintézet Országos Traumatológiai Intézetnél. Itt 1,737 milliárd forint adósság gyűlt össze február végére, ezzel az intézmény lett a legnagyobb adós az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek között.

Jelentős a Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet 927 milliós elmaradása is, de itt legalább csökkenteni tudták januárhoz képest az adósságot. Szintén csökkent az adósság az Országos Mentőszolgálatnál is: január végén 1,2 milliárd forintnyi tartozásuk volt, február végére ez az összeg 472 millióra csökkent.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.