Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Luxemburg is beszállhat a paksi bővítéssel kapcsolatos perbe

Jávor Benedek szerint az ország hétfőn csatlakozhat Ausztriához a bírósági ügyben.

MN
2018. 03. 03. 8:28
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ausztria mellé Luxemburg is belép az Európai Bíróság előtt Paks II. állami támogatása miatt indult eljárásba – írja a Népszava.

Még január végén derült ki, hogy Ausztria keresetet nyújt be az Európai Bíróságon a paksi atomerőmű bővítése miatt. Az osztrák kormány azt kéri, hogy a bíróság semmisítse meg az Európai Bizottság határozatát, amellyel jóváhagyták a bővítést. „Az Európai Bizottság rossz üzenetet küld az energiapolitikában azzal, ha habozás nélkül jóváhagyja az atomerőmű építéséhez nyújtandó támogatást” – szólt a tárca indoklása.

Most Jávor Benedek Facebook-oldalán azt írja, „Luxemburg várhatóan hétfőn csatlakozik Ausztriához #Paks2 EU bírósági ügyében”.

A Népszavának Jávor azt mondta: Paks II. állami támogatása láthatóan nem marad a magyar politika belügye, mivel több tagállam is szeretné, ha az Európai Bíróság precedensértékű döntést hozna az atomenergia állami támogatásáról, illetve a dotációk nélkül versenyképtelen nukleáris technológia jövőjéről.

Hozzátette: az osztrák kereset abból indul ki, hogy az államilag támogatott ár torzítja az energiapiacot, emellett Ausztria arra is rákérdez, hogy a nukleáris energia alkalmazásának támogatása milyen mértékben ad fölmentést az uniós versenypiaci szabályok alól. Annak vizsgálatát is kérik, hogy valóban az Euratom-szerződés szerinti közös európai célnak minősül-e egy orosz tőkéből, orosz technológiával, orosz kivitelezésben létesülő atomerőmű, vagy ez valójában az orosz nukleáris ipar támogatása, ami nem lehet az EU érdeke.

Az EP-képviselő szerint Luxemburg belépésével csökken a veszélye, hogy az Orbán-kormány befolyásolni tudja a perben képviselt álláspontot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.