Még akkor is évi 300 milliót kap a Rogánt reptető cég, ha nem szállnak fel a gépei

Jókora összeget fizet „rendelkezésre állásért” az Országos Vérellátó Szolgálat a Fly-Coopnak.

MN
2018. 03. 31. 7:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évi 300 millió forintot kap a propagandaminisztert helikoptereztető cég, még akkor is, ha nem szállnak fel a kadarkúti repülőtérre bejegyzett Fly-Coop Légi Szolgáltató Kft. gépei – írja a Népszava. 

A lap szerint a szerződést a Fly-Cooppal az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) kötötte, ám az eddig nem került nyilvánosságra, hogy a Fly-Coop valójában az Országos Vérellátó Szolgálatnak (OVSZ) teljesít, és az állami szervezet havonta 25 millió forintot fizet a cégnek rendelkezésre állási díjként.

Az átalánydíjat akkor is megkapja a Fly-Coop, ha a gépei egy percet sem töltenek a levegőben. Ha a kft. feladatot is kap, akkor óradíjat számlázhat a fuvarozás időtartamára: a tender szerint a társaságnak 200 órát kell teljesítenie évente.

A Népszava szerint a Fly-Coop havi átalánydíja már csak azért is figyelemre méltó, mert az OVSZ-nél 2018-ig nem volt szükség rendelkezésre állásra, anélkül is meg tudták oldani a sürgős légi szállításokat. A lap úgy tudja, tíz év alatt egy szervdonoráció maradt el szállítási gondok miatt.

A Népszava emlékeztet, hogy a Fly-Coop tavaly decemberben elnyerte az ÁEEK 571 millió forintos tenderét. Ez alapján vállalta: folyamatosan rendelkezésre áll majd két olyan repülőgép, amely két órán belül fel tud szállni, hogy donorszervet, orvoscsoportot szállítson.

A Fly-Coop megbízásánál érdemes kitérni arra is: míg a szállítási díjat az OVSZ-en átfutva az ÁEEK fizeti ki, a rendelkezésre állást a vérellátó szolgálat a saját költségvetéséből biztosítja. Nem lenne rá fedezete, ha a kormány ki nem bocsátja 1087-es számú határozatát, amelyben egyszeri 415 millió forintos átcsoportosítást engedélyezett az OVSZ számára „transzplantációs műtétekhez szükséges donorszerv szállításának biztosítására”.

A Fly-Coop az a cég, amelyik 2016-ban Rogán Antalt, feleségét és gyermeküket helikopterrel szállította egy nyírségi lakodalomra. Rogán először letagadta a helikopteres túrát, majd amikor fotók igazolták azt, akkor az volt a magyarázat: a felesége cége barterezte az utat  – az ügyet az azóta bezáratott Népszabadság tárta fel. 2017-ben azonban már Andy Vajna és Habony Árpád is a Fly-Coop helikopterével repült. Orbán Viktor informális tanácsadója 2017 júniusában a sajtó elől a cég helikopterével menekült el Makaóról hazatérve.

Andy Vajna negyedik házassági évfordulójuk alkalmából vitte el helikopterrel repülni Vajna Tímeát. Erről bővebben itt olvashat:

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.