Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Tovább nőtt Mészáros Lőrinc tulajdonrésze a Mátrai Erőműben

Mind nagyobbra nő a leggazdagabb gázszerelő birodalma, különösen stratégiailag is fontos területeken.

MN
2018. 03. 26. 14:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megmelegedni sem volt idejük a részvényeknek Mészáros Lőrinc cseh üzlettársánál, az Energetický a Prùmyslový Holdingnál (EPH), a leggazdagabb magyar gázszerelő érdekeltségébe tartozó Opus Global az érdekeltségébe tartozó Status Power Invest Kft.-n keresztül máris kivásárolta a cseh cég ötvenszázalékos részesedését közös cégükben.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a hazai áramtermelés csaknem ötödét adó Mátrai Erőmű Zrt. a Mészáros-csoport kizárólagos tulajdonában került. Az ügyletről szóló közlemény szerint a váltásra azért került sor, mert a nemzetgazdasági és villamosenergia-ellátás szempontjából is kiemelt jelentőségű társaság hosszú távú működési stratégiája, valamint annak fejlesztése azt megkívánja. Jászai Gellért, az Opus Global igazgatósági tagja szerint azért vásárolták ki a cseh partnert, mert gyökeresen eltérő elképzeléseik voltak a Mátrai Erőmű jövőbeni működésével kapcsolatban.  

A két lépésből álló tranzakció első lépésében a Status Power Invest Kft. a Mátra Energy Holding Zrt. 85 százalékos tulajdonosává válik, ha az ügyletre rábólint a Gazdasági Versenyhivatal és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal. A második lépésben, amelyre a tervek szerint 2019 júniusában kerül sor, a Status Power Invest Kft. megvásárolja a Mátra Energy Holding Zrt. további 15 százalékos részvénycsomagját, s ezzel a Mátrai Erőmű Zrt. által kibocsátott részvények 72,665 százalékos részvénycsomagjának egyedüli közvetett tulajdonosává válik.

A mostani bejelentés beleillik abba a trendbe, amely az utóbbi időben megfigyelhető Mészáros Lőrinc érdekeltségeinél. A korábban megszerzett Opimus átalakult Opimus Globallá, s egyúttal profiltisztítás is elindult, amelynek során a múlt évben kiszállt egyéb, például turisztikai érdekeltségeiből, s azokat egy másik Mészáros-érdekeltségre, a Konzumra hagyta.

Az Opusban pedig hat Mészáros cég koncentrálódik egy idén júniusig lezáruló tranzakció keretében. A Mészáros és Mészáros Ipari és Kereskedelmi Kft., az R-Kord Építőipari Kft., a Visonta Projekt Kft., valamint a Geosol Kft. részvényeinek 51 százalékát viszik be az Opusba, azaz a cég többségi irányítást szerez a négy vállalkozás fölött. A Kall Ingredients Kft.-ben 30 százalékra emelkedik az Opus részesedése a február közepén bejelentett 24 százalékos tulajdonszerzéssel. Végül a Status Power Invest Kft. 55,05 százalékos üzletrészét megszerezve az Opus egyúttal a Mátrai Erőmű Zrt. 20 százalékos üzletrészéhez is hozzájut. Ezt a korábban elindított tulajdonszerzést koronázza meg a ma bejelentett részesedésvásárlás.

Nem mindegy, mi a cím

A Mátrai Erőmű tulajdonosának változásáról természetesen az MTI is beszámolt, de a nemzeti hírügynökség gyorsan kapcsolt, hogy nem a megfelelő címmel. Először „Teljes egészében az Opus tulajdonába kerül a Mátrai Erőmű” volt a kiadott hír címe, majd tíz perccel később javítást adtak ki a hírhez. Ez teljesen hétköznapi eljárás lenne, hiszen hibák mindig előfordulnak, de ebben az esetben csak a címet változtatták meg. A politikailag korrekt cím: „Teljes egészében magyar tulajdonba kerül a Mátrai Erőmű”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.