Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Világrekord-adócsökkentést jelentettek be Kínában

A kínai áfát 1 százalékponttal mérséklik, amivel 9600 milliárd forintot hagynak a vállalkozások zsebében.

MN
2018. 03. 29. 6:11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elképesztő összeget, 240 milliárd jüant (nagyjából 9600 milliárd forint) hagyna idén a vállalkozásoknál a kínai kormány, amely a hozzáadottérték-adó, vagyis az áfa csökkenésével igyekszik kompenzálni a lassuló gazdasági növekedést. Az áfakulcs mindössze 1 százalékponttal csökken, kínai léptékben ez mégis óriási összeget jelent.

Az állami rádió bejelentése szerint az adócsökkentés – ami az ipari termelést, az építőipart, a telekommunikációt, a közlekedést és a mezőgazdaságot is érinti – május 1-jétől lép hatályba. Li Ko-csiang (Li Keqiang) miniszterelnök már korábban beharangozott egy nagy adócsökkentési tervet. Ennek többek között a személyi jövedelemadó reformja is részét képezi, és állítólag összesen 800 milliárd jüan könnyítést jelentene.

A Reutersnek nyilatkozó elemzők szerint a kínai adócsökkentés annak ellenére pozitív, hogy csak kis mértékű, és a vállalkozások többsége már be is kalkulálta költségvetésébe. A kínai gazdaság növekedési üteme folyamatosan lassul, a Reuters által korábban megkérdezett elemzők idén 6,5 százalékos növekedésre számítanak a tavalyi 6,9 százalék után.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.