Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Visszatért a tél, de már szinte kiürültek a gáztárolók

Ötszázalékos töltöttségi szinten állnak a tárolók. Az orosz import szerencsére zavartalan.

Illés József
2018. 03. 20. 5:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinte teljesen kiürültek a hazai kereskedelmi földgáztárolók. A 4,4 milliárd köbméter összkapacitású négy állami tulajdonú tároló – a zsanai, a hajdúszoboszlói, a pusztaedericsi és a kardoskúti állomás – töltöttsége alig haladja meg az öt százalékos szintet. Így már csak 220 millió köbméter földgáz van a befogadókban. Ami a jelenlegi napi 65-70 millió köbméter körüli felhasználás mellett csupán három-négy napig fedezné az ország szükségleteit. A szőregi biztonsági tároló készletei is leapadtak, ott már csak a jogszabályban előírt 1,2 milliárd köbméter vésztartalékot valamivel meghaladó mennyiség van – tudtuk meg szakemberektől. A szakértők a Magyar Földgáztároló Zrt. és az MMBF Zrt. készletadatait vették alapul.

A csekély tárolói készletek miatt az ország ellátása jelenleg az orosz a Gazprom beszállításától függ, ez a cég biztosítja az Ukrajna felől Beregdarócra futó vezetéken érkező gázt. Ezen a hálózaton manapság megközelítőleg napi 25 millió köbméter gáz érkezhet. Ausztria felől csak kisebb mennyiség – napi 11 millió köbméter – jön be. A magyar–szlovák gázvezetéken pedig ugyancsak orosz gáz juthatna el országunkba, de ez a csővezeték gyakorlatilag nem működik. A többi határkeresztező vezeték ma még csak kiszállításra alkalmas, importra nem, a hazai gázkitermelés pedig nem túlzottan jelentős, napi mintegy hétmillió köbméter. Így akár veszélybe is kerülhetne az ország gázellátása abban az esetben, ha az egyre élesedő orosz–ukrán gázvita miatt Moszkva elzárná a csapokat, amire 2009-ben már volt példa. Hozzáértők úgy vélik: az alacsony készletszint nem csak ellátási gondokat idézhet elő. A betárolt mennyiség túlzott leapasztása miatt megsérülhetnek maguk a befogadók is, például az alacsony belső nyomás miatt vízbetörés történhet, ami később óriási gondot okozhat a létesítmények üzemeltetése során.

A szakértők hozzátették: a kormányzat nem vitte túlzásba a fűtési szezon kezdetéig a tárolók feltöltését. Tavaly ősszel a háztartások számára készletezett mennyiség nagyjából csak akkora volt, mint amennyit a jogszabályok előírnak. Az egyetemes (lakossági) szolgáltatóknak ugyanis a gáztörvény megszabja, hogy a fűtési idény kezdetére a tárolókban helyezzék el az elmúlt tíz év legnagyobb téli fogyasztásának legalább 60 százalékát. A háztartásokat – ami 3,4 millió ügyfelet jelent – ma már az állami gáztársaság, a Főgáz Zrt., vagyis új nevén az NKM Földgázszolgáltató Zrt. szolgálja ki országszerte. Így ennek a vállalatnak a feladata a kötelező tartalékok felhalmozása is.

Az ország teljes éves gázfogyasztása nyolc-tíz milliárd köbméter körül van, ennek mintegy 70 százaléka télen fogy el. A lakossági felhasználás évi négymilliárd köbméterhez közelít, amiből a téli fogyasztás általában 2,5–2,8 milliárd köbméter közötti mennyiség. Ennek a 60 százaléka pedig hozzávetőleg 1,7 milliárd köbméter. Tavaly október közepén pedig, a hivatalos fűtési idény kezdetekor a kormány mindössze 1,8 milliárd köbméternyi gázt tartalékolt a háztartások számára a kereskedelmi befogadókban. A kormány ugyanakkor az orosz állami gázipari óriás, a Gazprom számára is végzett bértárolást. A kabinet nem hozta nyilvánosságra, hogy mekkora gázmennyiség befogadásáról kötött a szerződést tavaly nyáron az oroszokkal, ám értesüléseink szerint megközelítőleg egymilliárd köbméter gáz bértárolásáról lehetett szó. 

Veszélyesek az illegális palackok

Veszélyt jelentenek a fogyasztókra és a környezetükre az illegálisan töltött, PB-gázt zárófólia nélkül tartalmazó palackok, amelyek elsősorban Békés megyében, de feltételezhetően az ország több területén is nagy mennyiségben kerültek forgalomba – hívta fel hétfőn a figyelmet a Magyar PB-Gázipari Egyesület. Tájékoztatásuk szerint a zárófólián szereplő PB-gáz-forgalmazónak garantálnia kell a palackban lévő gáz korrekt mennyiségét, szabványnak megfelelő minőségét és a palack biztonságos felhasználhatóságát, ugyanakkor a zárófólia nélküli palackoknál a töltést végző ismeretlen, és ez a garancia nem áll fenn.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.