Kreatívipari kerekasztal alakult a MOME-n

Magyarországon a kreatívipar a dolgozók négy százalékát foglalkoztatja, a GDP 6,5 százalékát állítja elő, termékei magas hozzáadott értéket képviselnek.

2019. 03. 09. 11:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar kreatívipar fejlesztése, az ágazatban rejlő lehetőségek kiaknázása érdekében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) együttműködési megállapodást kötött a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel (MOME) – jelentette be tegnap György László, a tárca gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkára.

Az eseményen elhangzott, Magyarországon a kreatívipar a dolgozók négy százalékát foglalkoztatja, a GDP 6,5 százalékát állítja elő, termékei magas hozzáadott értéket képviselnek, és fontos szerepet játszik a magyar emberek életminőségének javításában.

A megállapodás részeként első lépésben megalakítják a Kreatívipari Kerekasztalt, amelyen a kormány a magyar kultúrát alakító intézményekkel és a művészeti ágak legfontosabb szereplőivel akar tárgyalni. A cél a ma még kevéssé ismert kreatívipar fogalmának meghatározása, a szektor szereplőit, tevékenységét bemutató alapfogalmak kidolgozása és az ágazat versenyképességét növelő stratégia összeállítása.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

György László szerint a magyar emberek kreativitását példázza a XIX. és a XX. század több találmánya is, így például az atomkutatás, a golyóstoll, a Rubik-kocka, a gyufa és a dinamó. Az utóbbi időben pedig Andy Vajna (a nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős, január 20-án elhunyt kormánybiztos) tette a legtöbbet a magyar kreativitás bemutatásáért, tudatosításáért. Tevékenységének köszönhető a magyar filmipar felfutása.

Fülöp József, a MOME rektora a lapunknak adott interjúban korábban azt mondta, az egyetem hamarosan birtokba veheti a teljesen megújított campusát. Emellett létrehoznak egy dizájn­innovációs kompetencia-központot is, ahol kutatni, alakítani tudják azokat a metodikákat, amelyeket az egész iparág hasznosíthat majd. Olyan szabályozási javaslatokkal szeretnének előállni, amelyek segítik a kreatívipar, a gazdaság és az oktatás szinergiáit megteremteni.

A jelenkor a negyedik ipari forradalom időszaka, azonban a technológiai újítások elterjedése mellett az emberi kreativitásra, a kooperatív együttműködésre is szükség van. Ezek erősítéséhez hozzájárulnak a MOME képzései, valamint az egyetem és az ITM közötti megállapodás is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.