Biztonságérzetet adnak az intézkedések

A járvány miatt meghozott gazdaságvédelmi intézkedések azt üzenik, hogy ez a kormány a családok pártján áll – mondta a Magyar Nemzetnek a Nagycsaládosok Országos Egyesületnének elnöke. Kardosné Gyurkó Katalin emlékeztetett: hazánknak volt olyan kormánya is, amelyik válságkezelés címszó alatt a családi pótlékot is megadóztatta volna.

2020. 03. 31. 12:40
null
A NOE elnöke jelezte, a panaszokra gyors válaszok érkeznek Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nagyon sokan keresnek meg minket a járvány miatt kialakult válságos helyzetben. Amiben csak tudunk, próbálunk segíteni, akár adományok gyűjtésével vagy éppen jogi tanácsadással – monda a Magyar Nemzetnek ­Kardosné Gyurkó Katalin. A Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke jelezte: hamar eljutottak a szervezethez a hírek az elbocsátások, a fizetés nélküli szabadságok elrendeléséről is.

– A turizmus és a vendéglátás területe nagyon rövid idő alatt került igen nehéz helyzetbe. A hazánkban és a külföldön dolgozó magyarok közül is sokan kerültek bizonytalan anyagi körülmények közé. Mindezt tetézi, hogy nem lehet tudni, meddig tart a rendkívüli állapot – magyarázta az egyesület vezetője. Kardosné Gyurkó Katalin éppen ezért tartja nagyon fontosnak, hogy a kormány gyorsan lépett, és a többi között bevezette a moratóriumot a hitelek törlesztésére.

– A hozzánk érkező vészjelzéseket továbbítjuk a döntéshozóknak, örömteli, hogy időben születnek ezekre válaszok – mondta, majd kiemelte: ezek a lépések biztonságérzetet is adnak. Az intézkedések azt üzenik, hogy ez a kormány a családok pártján áll, hangsúlyozta. Az elnök emlékeztetett: ez nem volt mindig így. Volt olyan időszak, amikor a hatalom olyan kormány kezében volt, amelyik a lakossággal fizettette meg a rossz gazdaságpolitikája árát. – Ne felejtsük el, hogy még a családi pótlékot is adó alá akarták vonni! Most teljesen más irányú döntések születnek, az állam nem sarcolja meg a lakosságot – tette hozzá a NOE vezetője.

A NOE elnöke jelezte, a panaszokra gyors válaszok érkeznek
Fotó: Bach Máté

Kardosné Gyurkó Katalin elmondta azt is, hogy az egyesület, amelyek mintegy 12 ezer család a tagja, nemrégiben felmérést készített. Azt vizsgálták, hogy most mitől tartanak leginkább a családok. A kutatás visszaigazolta, hogy leginkább a jövedelem kiesése aggasztja az embereket. Szerinte ezért is volt teljes mértékben elfogadhatatlan és felháborító, hogy egy pénzintézet büntetőkamattal fenyegette meg ügyfeleit arra az esetre, ha élnének a hiteltörlesztési moratóriummal. – Ezt is jeleztük a megfelelő fórumon, ezúttal is gyorsan reagáltak a döntéshozók. Megnyugtató, hogy nem emelkednek a havi törlesztőrészletek januártól sem – jegyezte meg az elnök.

A családok a nehézségek között említették még az oktatás és a gyermekfelügyelet kérdését is. A NOE vezetője szerint el kell fogadni, hogy most új helyzet állt elő. Újra kell tanulni a család szerepeit. – Most nem egy nyaralás ideje alatt töltik együtt az idejüket a szülők és a gyerekek. Egyszerre kell helytállni egy nagyon nehéz helyzetben a munkában, a háztartásban és a nevelésben. Van olyan család, amelyikben például mindkét szülő az egészségügyben dolgozik. Így kell megoldani a feladatokat. Az egyesület ilyen esetekben is igyekszik minden segítséget megadni – magyarázta Kardosné Gyurkó Katalin. Hozzátette: továbbra is várják a családok jelzéseit a felmerülő nehézségekről, amelyeket és az esetleges megoldási javaslatokat eljuttatják a döntéshozóknak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.