Maradnak a nők a pultok mögött

Higgadtan viselték az elmúlt időszakot a vidéki vásárlók, és ugyan a forgalom az év végi ünnepek előtti szintre nőtt a hét végén a kisebb települések üzletei­ben is, a budapestihez hasonló, polcokat kifosztó rohamok nem voltak sehol – közölte a Magyar Nemzettel az országszerte több mint háromezer boltot képviselő ÁFEOSZ-Coop Szövetség elnöke. Zs. Szőke Zoltán kiemelte, hogy biztosított a javarészt hazai forrásokra támaszkodó élelmiszer-ellátás, valamint, hogy a településeken nem okoz fennakadást a kiszolgálásban, hogy hétfőtől az iskolások otthon folytatják a tanulmányaikat.

2020. 03. 16. 5:45
null
Várhatóan csak néhány dolgozó marad otthon a gyermekére vigyázni Fotó: MW/Kozma István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A március 15-i ünnepnap előtt már nemcsak a liszt, a cukor, a száraztészta, a konzervek és a takarítószerek iránt volt hálózatszinten az átlagosnál erősebb a kereslet, hanem egyes Coop-üzletekben jelentősen nagyobb mennyiségben fogyott a friss tőkehús, baromfi is. Ennek egy részét már tartalékolás céljából vásárolták a családok – mondta a Magyar Nemzetnek a kereskedelemben idén csúcshétvégének számító pénteki és szombati értékesítésről a vidéki magyar boltok hálózatát képviselő ÁFEOSZ-Coop Szövetség elnöke. Zs. Szőke Zoltán közölte: Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből és környékéről jelezték a legnagyobb forgalomnövekedést, ott is a nagyobb egységekben vásároltak bőségesebben. – Az egész vidéki rendszerünkben az elmúlt napokban általánosan 20-25 százalékkal volt magasabb az értékesítési forgalom egy normál hétvégéhez képest. De az is tény, hogy a vidéki lakosság sokkal higgadtabban fogadta a koronavírus miatti helyzetet, nem voltak kiugró mértékű, rohamszerű fölvásárlások, ami áruhiányt okozott volna a boltokban – fogalmazott az üzletlánc elnöke.

Ennek kapcsán kifejtette: közös beszerzési politika mentén hét nagy saját nagykereskedelmi-logisztikai központon keresztül töltik fel a kínálatot. A központokban az informatikai rendszeren keresztül azonnal látszik, éppen hol van szükség nagyobb mennyiségre a jobban fogyó termékekből, így azt a boltok a saját rendeléseiken felül azonnal pótolni tudják a folyamatosan töltődő raktárakból. – Az országos veszélyhelyzet időszakában jelentkező lakossági kereslet kiszolgálására a logisztikai központjaink feloldották a szokásos rendelési korlátokat a boltoknál – mondta az elnök. Kiemelte, hogy nincsenek ellátási gondjaik, hiszen az üzletlánc kínálatának nyolcvan százaléka magyarországi alapanyagból, itthoni gyártásból származik, az import olyan termékeket érint, mint például az egzotikus gyümölcsök vagy az olajos halak.

Várhatóan csak néhány dolgozó marad otthon a gyermekére vigyázni
Fotó: MW/Kozma István

A Coop vezetője beszélt arról is, hogy a hétvégén megvizsgálták, 35 ezer dolgozójukat milyen arányban érintheti, hogy mától a gyerekek nem mennek iskolába, vagyis számukra felnőtt felügyeletet kell megoldaniuk a kereskedelemben dolgozóknak is. – Meghálálja magát az a tény, hogy javarészt törzsgárda dolgozik a boltjainkban, vagyis kevésbé jellemző, hogy iskoláskorban vannak a gyermekeik. A régiós központjainkból kivétel nélkül azt jelezték, hogy az érintettség alacsony, vagyis a dolgozók távolmaradása a munkahelyről nem lesz jelentősebb mától, mint a normál éves szabadságolások időszakában – összegezte.

Zs. Szőke Zoltán arra is kitért, hogy a nagyobb áruházakban kézfertőtlenítésre alkalmas készülékeket helyeztek ki, és arra biztatják a vásárlókat, hogy belépéskor használják azokat. Emellett több üzletben a következő napokra várják a megrendelt berendezéseket, de az alkalmazottaknak folyamatosan biztosított a kézfertőtlenítés lehetősége. – Nagyon nagy mennyiségű védő- és gumikesztyűvel láttuk el a boltokat, ami elegendő lesz az egész rendszernek, mert különösen fontos ezek használata például a húsok kezelése során, vagy az, hogy a pénztárosok is védettek legyenek az esetleges fertőzések ellen – fogalmazott.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség pedig azt jelezte lapunknak, hogy szombat estére több áruházláncnál kiürültek a polcok, akkora roham volt a boltokban a veszélyhelyzet múlt szerdai bejelentése óta, eredményként mostanra választékhiány alakult ki több árukörben, amely az alapanyag­import akadozása miatt egyelőre tartósnak bizonyul. A műszaki láncoknál a hétvégén az otthon maradó diá­kok és munkavállalók igényeit kielégítő számítástechnikai, irodai eszközök iránt nőtt meg a kereslet, míg a drogérialáncoknál nemcsak a fertőtlenítőket, hanem például a hajfestékeket, a pelenkákat is tömegével vásárolták föl az emberek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.