A világon elsőként Szingapúrban kerülhet forgalomba a laboratóriumban előállított, úgynevezett lombikhús vagy tenyésztett hús. A helyi szakhatóság múlt év végén

Hoppá! Ennyivel mennek fel az árak Ausztriában
Ott sincs kolbászból a kerítés.
A világon elsőként Szingapúrban kerülhet forgalomba a laboratóriumban előállított, úgynevezett lombikhús vagy tenyésztett hús. A helyi szakhatóság múlt év végén
emberi fogyasztásra alkalmasnak nyilvánította és új élelmiszerként nyilvántartásba vette az úgynevezett sejtalapú, ellenőrzött körülmények között termesztett húst.
A laboratóriumban őssejt szaporításával készült csirkehúst tartalmazó terméket egy amerikai startup engedélyeztette.
A lombikhús iránt hatalmas a befektetői érdeklődés, így várhatóan a következő években áttörést hoznak a hagyományos, állati eredetű fehérjék kiváltását célzó kutatások, ezért
egyre több hasonló, sokak számára visszataszító termék kerülhet forgalomba.
Az elmúlt néhány évben dollármilliárdokat fektettek a kutatásokba a világ leggazdagabb befektetői, bizonyos országokban állami támogatással. Ezeknek a kutatásoknak az a céljuk, hogy az éghajlati és állatjóléti szempontból vitatottan fenntarthatatlannak mondott,
a haszonállatok leölésével járó hagyományos húselőállítást részben kiváltsák a technológiai fejlődés, vagyis a sejtmezőgazdaság adta lehetőségekkel.
A nyugati országokban az alternatív fehérjepiac már most hatalmasra nőtt, elsősorban a fiatalok körében. A növekvő igényt tovább erősítik a radikális civil és politikai zöldmozgalmak.
A lombikhús tömeges megjelenésétől egyelőre nem kell tartanunk, mivel előállítása költséges és lassú, így tömegtermelésre ma még alkalmatlan.
A világjárvány hatására ugyanakkor felgyorsulhatnak ezek a fejlesztések, mivel egyre nagyobb összegekkel támogatják a kutatásokat a befektetők, és a kormányok is egyre érdeklődőbbek – olvasható a Nature tudományos folyóirat elemzésében.
Ma már nem a sejtalapú hústenyésztés számít innovatívnak, hanem az, hogy különböző génszerkesztési technikákkal hogyan gyorsítható az előállítás, illetve az így legyártott hús hogyan válhat az eljárással egészségesebbé.
A lehetséges új élelmiszerforrások átfogó vizsgálatát kérte a napokban Nagy István agrárminiszter a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól (Nébih). A miniszter kiemelte: nyitni kell az újdonságok felé, de ragaszkodni kell a hagyományos élelmiszerekhez is.
Az új élelmiszerek egészségügyi hatásairól, élelmiszer-biztonsági kockázatairól egyelőre keveset lehet tudni,
ezért a tárcavezető folyamatos figyelmet vár a hivataltól.
Az innovatív termékek vizsgálati irányainak meghatározása már folyamatban van a Nébihnél. A hivatal elsődleges célja most az, hogy átfogó képet kapjon az újításokról.
Ez alapján minden szóba hozható termékkel vagy alapanyaggal foglalkoznak a szakemberek
– közölte a Magyar Nemzet megkeresésére a hivatal. A vizsgálatok kiterjednek egyebek mellett a növényi alapú húshelyettesítőkre, a laboratóriumban előállított műhúsokra, a vegán termékekre és az étkezési célú rovarokra is.
Kiemelték: a vizsgálati irányok a majdani tapasztalatok, eredmények alapján változhatnak, de az ellenőrzések folyamatossá válnak. A Nébih kérdésünkre emlékeztetett:
a már forgalomba hozott alternatív fehérjeforrásoknál egyebek mellett a jelölést, az egészségre gyakorolt hatásokat és az esetleges fel nem tüntetett összetevőket vizsgálják. A fogyasztók megtévesztésének elkerülése is fontos szempont.
A hatóság példaként említette: az ellenőrzések arra is kiterjedhetnek, hogy a vegánként árult termék valóban állatifehérje-mentes legyen. Egy növényi alapú terméknél vizsgálható lenne például az is, hogy abban jelen vannak-e hormonhatású anyagok.
A Nébih kérdésünkre arra is felhívta a figyelmet, hogy
a lombikhús és más, gyerekcipőben járó termékek új élelmiszernek minősülnek az Európai Unió területén, ezért ezek nem forgalmazhatók.
Azok az élelmiszerek és élelmiszer-összetevők, amelyeknek nincs fogyasztási hagyományuk az EU területén, nem tekinthetők biztonságosnak, így jogszerűen nem is forgalmazhatók. A Nébih hozzátette: a hivatal munkatársai rendszeresen ellenőrzik, nem kerül-e forgalomba az unió területén tiltott alapanyag vagy élelmiszer.
Ott sincs kolbászból a kerítés.
Az uniós költségvetés tervezetében szereplő javaslatot a vállalatok és a politikusok is gyűlölik.
Magyarország továbbra is a kínai beruházások első számú európai célpontja kíván maradni.
Már több mint 21 ezren dolgoznak az idei Nyári diákmunka programban
Ott sincs kolbászból a kerítés.
Az uniós költségvetés tervezetében szereplő javaslatot a vállalatok és a politikusok is gyűlölik.
Magyarország továbbra is a kínai beruházások első számú európai célpontja kíván maradni.
Már több mint 21 ezren dolgoznak az idei Nyári diákmunka programban
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.