időjárás 1°C Taksony 2022. november 29.
logo

Külföldi vakcinatúrák indulnak Ausztriából

Thurzó Katalin
2021.02.26. 06:44
Külföldi vakcinatúrák indulnak Ausztriából

Bőséges globális kínálat alakul a digitális vakcina-ellenőrző rendszerekből, miközben egy, az EU beszerzési kudarcára válaszul létrehozott osztrák utazási portál tavasztól kedvezőbb helyzetű országokba szervez oltástúrákat. Terjedőben a szigor: népszerű mediterrán üdülőhelyeken a nyári főszezont követően már csak a beoltott vendégeket fogadják az egyik német szállodaláncnál. A sógoroknál közben pattanásig feszült a „hüttehangulat”.

A széles körű lakossági tesztelések és az oltásprogram optimális lebonyolításában közreműködnének a vendéglátósok Ausztriában, akik egyre feszültebb hangú nyilatkozatokban sürgetik, hogy akár március 15-től nyissanak ki az étkezőhelyek a régiós turizmusban évek óta vezető szerepet betöltő nyugati szomszédunknál, ahol az ágazati veszteség több vállalkozói körben már a végzetes szinthez közelít – jelezte a Magyar Nemzetnek a GD Consulting turisztikai tanácsadó cég ügyvezetője. Kovács Balázs, hazánk korábbi bécsi külképviselet-vezetője rámutatott:

míg január­ban azzal tiltakoztak az éttermesek, hogy ők nem seriffek, hogy belépéskor 48 óránál nem régebbi koronavírustesztet kérjenek a vendégektől, ma már maguk jelentkeznek a feladatra.

Mintavétel mint koktélélmény

Mint mondta, az osztrák gazdasági kamara este 10 óráig tartó nyitvatartást javasol az üzletekben, ahol a személyzet és a vendégek kötelező tesztelése, a szigorú higiéniai előírások, az FFP2-maszkok használatának megkövetelése, továbbá az asztalok közötti kellő távolságtartás és a kötelező regisztráció biztosíthatja a vírusmentes üzemelést, valamint

az a szabály, miszerint legfeljebb két, külön háztartásban élő vendég ülhet majd egy asztalnál.

A jövő héten dönthetnek az újraindulásról Ausztriában – emelte ki Kovács Balázs, felidézve, hogy az osztrákoknál havi több millió Covid-teszt elvégzése a stratégiai cél, azaz hogy a lakosság „kitesztelje magát a járványból”, amíg az oltások kellő számban nem állnak rendelkezésre.

Az osztrákok a Covid előtt naponta jártak étterembe, megszokott volt számukra a professzionális ellátás Fotó: Reuters/Lisi Niesner

– Ez egyébként nem áll távol az emberektől: egy felmérés szerint

több mint nyolcvan százalékuk hajlandó amiatt is szűrésre menni, hogy a kedvenc vendéglátóhelyére betérhessen.

A szükségből kovácsolt előnyt két bécsi vállalkozó, akik önkéntesen tesztpontnak ajánlották fel a bárjukat, éttermüket – idézett egy ötletet a szaktanácsadó.

Az érvelés szerint mindenki jól járhat: az üresen álló üzletekben biztonságosan végezhető a tesztelés, az eredmény is megvárható, amely, ha megkönnyebbülést hoz, a vendéglősök szerint felér egy jó vacsora, koktél emlékével, és ez utóbb visszacsalhatja a vendéget a fizetett szolgáltatások igénybevételére is.

Az idő nagy úr. Egy éve ütötte fel a fejét a koronavírus-járvány: mára megszokták az emberek a bezárt üzletek látványát, hiányát is Fotó: MTI/AP/Ronald Zak

Van miért kapkodniuk az ágazatban más országokkal együtt árnyékra vetődött régiós riválisnál. Gyors ütemben alakul a piacnyitások utáni új, nemzetközi turizmus világa a többfelé, így hazánkban is a nemzetgazdaság újraindulásában stratégiai szerepet játszó területen.

Ráadásul miközben fokozódó arányban jelentkeznek az oltásokra,

a felmérések szerint óriási lendülettel készülnek a hónapok óta korlátozásokkal élők szerte a kontinensen, hogy a várakozások szerint húsvétkor vagy az ünnepet követően végre korlátlanul utazgathassanak,

és nem csak a saját hazájukban. Angliában például azonnal kitört a foglalási láz, miután a héten bejelentették a nyitási menetrendet.

Futótűzként terjed az oltáskontroll

A földön és a levegőben is zajlik a felkészülés: márciusban több légitársaság az elsők között élesíti a digitális egészségügyi ellenőrző rendszereket, például a Nemzetközi Légi Közlekedési Szövetség (IATA) Travel Pass nevű alkalmazását.

A Lufthansa Frankfurtból Isztambulba, valamint a Newarkból Frankfurtba és Münchenbe tartó járatainak utasai pedig már mától beléphetnek a kontrolláltak körébe:

az utazás megkezdése előtt 72 órával a légitársaság rendszeré­ben digitálisan rögzíthető a negatív teszteredmények igazolása,

valamint a Németországba történő beutazáshoz kötelező, digitális bejelentés visszaigazolása.

Ez márciusban a Newark–Zürich járatra jegyet váltó Swiss-utasoknak is lehetővé válik – közölték.

Minden megváltozott az egykor zsúfolt légikikötőkben az elmúlt egy évben, most újabb fordulatra készülnek Fotó: Reuters

Hónapok óta több globális vállalat fejleszt igazolásra alkalmas applikációkat, ezek közül a napokban mutatkozott be az IBM megoldása: a Health Pass a repülésnél szélesebb körben alkalmazható, például tengerjáró hajók, szállodák, éttermek, sportközpontok, koncerthelyszínek vagy vidámparkok is profitálhatnak az iparágban legszükségesebbnek tartott biztonságos szisztémából.

A korábbi találgatásokat igazolja, hogy

valóban a mindennapok részévé, az alapvető személyes igazolványok egyikévé válik a vakcinaútlevél, legalábbis az utazások, szabadidős programok területén.

Az egyik legnagyobb német utazásszervező, az Alltours bejelentette, hogy

saját márkás, négy-, illetve négy és fél csillagos szállodáiban október végétől csak olyan vendégeket fogadnak, akiket beoltottak a koronavírus ellen

– számol be a Turizmus.com a Touris­tik aktuell portál alapján, megjegyezve, hogy a Mallorcán, a Kanári-szigeteken és Görögországban lévő Allsun hotelekben jelenleg is 48 óránál nem régebbi PCR- vagy antigéntesztet kell bemutatni, de úgy látják, kell a szigorítás.

Elébe mennek az óvintézkedésnek

Eközben Ausztriában Impfreisen.at cím alatt „oltásturizmusra” szakosodott utazásszervező weboldal indult, amelyen keresztül Dubajba, Egyiptomba és Izraelbe foglalhatók az úgynevezett vakcinautak.

A specializált portálon a regisztrálóknak külföldi helyszíneken szervezik meg a Covid–19 elleni oltás klinikai körülmények közötti beadatását.

A weboldalon – amelyet egy osztrák turisztikai lapcsoport tulajdonol – háromezer és harmincezer euró közötti áron foglalható a vakcinatúra olyan desztinációkba, ahol korlátozás nélkül hozzáférhetők a koronavírus elleni oltások.

Az osztrák utazási portálon rászorultsági alapon is szerveznek vakcinatúrát külföldre Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Sajtóinformációk szerint

a kezdeményezést az Európai Unió vakcinabeszerzési kudarca inspirálta, de szociális, jótékonysági szempontok is mozgatják,

mert például rászorultsági alapon minden tizedik utast térítés nélkül utaztatnak.

A március végétől induló turnusok érkezési sorrendben foglalhatók: egy hete már 12 és fél ezer fölött járt a foglalások száma. A jelentkezők „hivatalosan” a korlátozások idején is engedélyezett üzleti úton vesznek részt – idézte fel friss beszámolójában Kovács Balázs.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.