Korlátozások után a mintalaborban: bécsi ebéd negatív teszttel?

Jelentősen megnőtt a munkanélküliség télen Ausztriában, mivel a járványhelyzet miatt nem kezdődhetett el a turisztikai szezon. A magyar kormány által a víruskezelésben egyik mintalaborként hivatkozott országban már készülnek a korlátozások feloldására, de még erősen vitatott, hogy a vendéglátóhelyeket és a különféle programokat milyen előírások szerint, illetve csak negatív teszttel látogathatják-e az osztrákok.

2021. 01. 06. 6:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A háború utáni Ausztria történelmében először fordul elő, hogy a téli munkanélküliségi adatok meghaladják a félmillió főt; ennek leginkább az az oka, hogy a járványügyi korlátozások miatt nem kezdődhetett el a téli turisztikai szezon. Egyre több magyar veszíti el osztrák utazási területen a munkáját – számolt be lapunknak Kovács Balázs, a GD Consulting ügyvezetője.

A Bécsben élő turisztikai szakértő felidézte: a járványügyi megszorítások miatt a jóval rövidebb téli idény a turizmus-vendéglátás területén újabb elbocsátási hullámhoz vezet, sokakat ugyanis nem hívnak vissza. Ezt erősíti, hogy a síközpontok éttermei és szállodái január közepéig biztosan nem nyithatnak ki.

Nem éri meg az ingázó

Ausztriában az elmúlt évek átlagában kilencven-százezer magyar dolgozott legálisan, nagy részük a turizmus és az építőipar területén.

Bécsben ugyanúgy meg kellett szoknia a lakosságnak a korlátozásokat, mint nálunk Fotó:REUTERS/Lisi Niesner

Mint azt az egykori bécsi turisztikai külképviseleti vezető elmondta, ha az ausztriai magyar dolgozót a hatóság itthon kötelezi házi karanténra, erre az időre osztrák munkaadója nem kap bérkiegészítést az államtól, így a vállalkozó sokszor inkább elküldi az ingázót.

Ezzel együtt

a turizmusban százezer körül van a kurzarbeitben foglalkoztatottak száma, vagyis a szektor jelentős mértékben járul hozzá a munkahelyek megőrzéséhez

az osztrák mintalaborban.

Az osztrák vendéglátósok is állami segítséggel élik túl a vírusválságot. Náluk is bevált a Kurzarbeit Fotó: Magyar Nemzet

Kovács Balázs arra is kitért, hogy egy héttel meghosszabbodott a lezárás Ausztriában, ahol jelen állás szerint január 24-től érne véget egységesen a kijárási korlátozás, kinyithatnak az üzletek, a szállodák, a vendéglátó egységek. Ettől kezdve az osztrákok elmehetnek síelni, engedélyezik nekik a sportolást, a kulturális rendezvények látogatását, de az elképzelések szerint csak akkor, ha negatív teszteredményük van.

Ki kéri a vendég tesztjét?

– Az egyelőre vitatott terv szerint a szállodákban és az éttermekben is kötelező lesz a negatív teszt felmutatása, habár erről még kormányzati körökben sincs egységes álláspont. A tervezett szabályozás szerint úgy tűnik, mindenhol, ahol a belépéshez jegyet szoktak kérni – azaz a turisztikai célú és a kulturális létesítményekben is –, az üzemeltető feladata lesz az ellenőrzés. Ám ez ellen tiltakozott a gazdasági kamara vendéglátó tagozata is, mondván,

a vendéglősök nem seriffek, nem feladatuk az ellenőrzés

– ismertette a szakértő.

Mint mondta, Elisabeth Köstinger turisztikai miniszter erre azt jelezte, hogy a vendéglátóhelyeken a hatóságok feladata lesz a tesztek ellenőrzése, amelyek egyébként főszabályként 48 óráig lesznek érvényesek, az éttermekben viszont egy hétig bírnak majd bizonyító erővel.

Évekig busás pénzeket fizettek a magyar munkavállalóknak az osztrák üdülőhelyeken Fotó: 123RF

Kovács Balázs arra is kitért, hogy az osztrák kancellár utalt rá: izraeli mintára a turizmusban úgynevezett zöld zónák kialakítását tervezik azoknak, akik rendszeresen részt vesznek az önkéntes és ingyenes tesztprogramban, és negatív eredményük van.

– A negatív tesztek és

oltási bizonyítványok tehát a jövőben belépőt jelenthetnek a szabadabb turizmus világába,

amíg a járványt végérvényesen nem sikerül felszámolni – mondta, hozzátéve, hogy a bizonytalanságban rugalmasabb lemondási feltételeket kínálnak a szálláshelyek.

Sétafogások

A járványügyi korlátozások miatt Ausztriában is bezártak a vendéglátóhelyek, de elvitelre, házhoz szállításra van lehetőség. Több üzlet kreatív megoldásokhoz nyúlt: Bécs tradicionális kávéháza, az 1786 óta üzemelő, egykori császári és királyi udvari szállító címet is viselő Demel például „császármorzsa to go” szolgáltatással állt elő. Mivel csak a helyben és az üzletek környékén történő étel- és italfogyasztás tiltott, így a kirándulóhelyeken az utóbbi időben megszaporodtak a forró puncsot sétálópohárban kínáló árusok is.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.