A háború utáni Ausztria történelmében először fordul elő, hogy a téli munkanélküliségi adatok meghaladják a félmillió főt; ennek leginkább az az oka, hogy a járványügyi korlátozások miatt nem kezdődhetett el a téli turisztikai szezon. Egyre több magyar veszíti el osztrák utazási területen a munkáját – számolt be lapunknak Kovács Balázs, a GD Consulting ügyvezetője.
A Bécsben élő turisztikai szakértő felidézte: a járványügyi megszorítások miatt a jóval rövidebb téli idény a turizmus-vendéglátás területén újabb elbocsátási hullámhoz vezet, sokakat ugyanis nem hívnak vissza. Ezt erősíti, hogy a síközpontok éttermei és szállodái január közepéig biztosan nem nyithatnak ki.
Nem éri meg az ingázó
Ausztriában az elmúlt évek átlagában kilencven-százezer magyar dolgozott legálisan, nagy részük a turizmus és az építőipar területén.

Mint azt az egykori bécsi turisztikai külképviseleti vezető elmondta, ha az ausztriai magyar dolgozót a hatóság itthon kötelezi házi karanténra, erre az időre osztrák munkaadója nem kap bérkiegészítést az államtól, így a vállalkozó sokszor inkább elküldi az ingázót.
Ezzel együtt
a turizmusban százezer körül van a kurzarbeitben foglalkoztatottak száma, vagyis a szektor jelentős mértékben járul hozzá a munkahelyek megőrzéséhez
az osztrák mintalaborban.

Kovács Balázs arra is kitért, hogy egy héttel meghosszabbodott a lezárás Ausztriában, ahol jelen állás szerint január 24-től érne véget egységesen a kijárási korlátozás, kinyithatnak az üzletek, a szállodák, a vendéglátó egységek. Ettől kezdve az osztrákok elmehetnek síelni, engedélyezik nekik a sportolást, a kulturális rendezvények látogatását, de az elképzelések szerint csak akkor, ha negatív teszteredményük van.
Ki kéri a vendég tesztjét?
– Az egyelőre vitatott terv szerint a szállodákban és az éttermekben is kötelező lesz a negatív teszt felmutatása, habár erről még kormányzati körökben sincs egységes álláspont. A tervezett szabályozás szerint úgy tűnik, mindenhol, ahol a belépéshez jegyet szoktak kérni – azaz a turisztikai célú és a kulturális létesítményekben is –, az üzemeltető feladata lesz az ellenőrzés. Ám ez ellen tiltakozott a gazdasági kamara vendéglátó tagozata is, mondván,
a vendéglősök nem seriffek, nem feladatuk az ellenőrzés
– ismertette a szakértő.