időjárás 25°C Fatime 2023. június 5.
logo

Szabad utat nyitna a GMO-k előtt a DK és a Momentum

Nagy Kristóf
2021.05.08. 06:50
Szabad utat nyitna a GMO-k előtt a DK és a Momentum

A magyar gazdák lennének a legnagyobb kárvallottjai annak, ha a baloldali pártokat tömörítő szövetség nyerné a jövő évi választásokat – derül ki a pártok programjából. Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc pártja azonnal megnyitná a földpiacot a külföldiek és a nagyvállalatok előtt. A DK nyíltan kiáll a GMO-k mellett, amelyek termesztését Fekete-Győr András Momentum-elnök is előnyösnek tartja.

Azonnal megnyitná a külföldi földvásárlók előtt a magyar földpiacot és a GMO-k termesztését is engedélyezné a baloldal, ha a jövő évi választásokon az ellenzéki pártokat tömörítő szövetség nyerne, miközben kiszolgáltatná a magyar gazdákat a nagy agrárvállalatoknak.

Külföldiek kezére juttatnák a magyar földet

Dobrev Klára miniszterelnök-jelölt pártja,

a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció teljes egészében megsemmisítené a jelenlegi földforgalmi törvényt .

A párt a nyilvános programjában jelzi: a külföldiek magyarországi földfelvásárlását gátló moratóriumot is eltörölné, mivel

a baloldal úgy véli, nem az a fontos, hogy magyar tulajdonban marad-e a föld.

Ezzel szemben a társadalmi szempontból észszerű földhasználatra hivatkozva

Dobrev Klára pártja kiemelten fontosnak tartja, hogy az agrárvállalkozások előtt is megnyíljon a föld­piac.

Jelenleg termőföldet csak helyben lakó magánszemély vásárolhat, a gazdasági szereplők és a külföldiek nem.

Előnyös lenne a baloldal szerint, ha külföldiek is vásárolhatnának termőföldet Magyarországon
Fotó: Kurucz Árpád

Dobrevék úgy látják, a magyar mezőgazdaságban a kisgazdaságok és a teret nyerő nagyüzemi vállalkozások egymást feltételezve és kiegészítve lehetnek hatékonyak.

Agráróriások szolgálatába állított családi gazdaságok

A program nem részletezi ugyan, hogy ez miként valósulhatna meg, ugyanakkor

a kisebb termelők és az agráróriások együttműködési kényszerének következménye – a lényegesen eltérő erőviszonyok miatt – a családi gazdaságok kiszolgáltatottsága lehet.

A magyar termelők elkerülhetetlennek tartott szövetkezetbe tömörülését, kényszerközösségét is örvendetesnek tartaná a DK, a kicsik önrendelkezését csorbítva. A párt úgy látja, a munkaigényes ágazatok, például a gyümölcstermesztés ösztönzése teremtené meg a vidéki munkahelyeket. Ezek a munkahelyek ugyanakkor jellemzően szezonálisak, alacsony bérek mellett.

GMO-termesztő országot látna Dobrev

A Gyurcsány-párt továbbá nyíltan kiáll a GMO-k magyarországi elterjedése, termesztésbe vonása mellett is.

A DK a programjában kiemeli: az új termesztési technológiák elterjedése – köztük a génmódosított növényeké – megállíthatatlannak látszó folyamat.

Úgy vélik, a megfelelő ellenőrzési és jogi környezet mellett az új technológiák befogadására a magyar mezőgazdaságnak is fel kell készülnie. Dobrev Klára és pártja tehát utat nyitna a GMO-k előtt, ugyanakkor a magyar lakosság ellátásához nincs szükség génmódosított növényekre, ráadásul hazai elterjedésüket más szempontok sem indokolják.

Ennek oka, hogy a jelenlegi növénytermesztésünk és vetőmag-előállításunk világviszonylatban is kiemelkedő, idehaza a lakosság több mint kétszeresének igényei is kielégíthetők.

A GMO-k termesztése hazánkban tiltott és elutasított, de a baloldal azonnal engedne a nagy agrárvállalatok érdekeinek
Fotó: 123RF

A génmódosított növények terméseinek világpiaci ára alacsonyabb a hagyományos termesztésűnél, ráadásul ebben a kérdésben a magyarok túlnyomó többsége is elutasító.

A ­GMO-k termesztése, a nagyipari mezőgazdasági termelés elsősorban a világ vezető agrárvállalatainak érdeke.

Ezeknek az óriáscégeknek komoly lobbierejük van egyebek mellett az Európai Bizottságon belül is, befolyásuk pedig a civil szférára is kiterjed.

Amerikai farmokon szemlélődik Fekete-Győr András

A Momentum is felhagyna a GMO-tilalommal. A párt programjában ugyan nincs utalás a génmódosított növények termesztésére, de Fekete-Győr András, a Momentum elnöke egy amerikai gazdálkodó farmjának bejárásáról közzétett Facebook-bejegyzésében osztotta a GMO-párti nézetet.

– Az Egyesült Államokban szinte mindenütt génmódosított növényeket termesztenek, amik ugyan nem tökéletesek, de a helyiek szerint sokkal inkább a GMO, mint az emberre és környezetre káros növényvédő szerek használata. Mindeközben Euró­pa és benne Magyarország nagyon merev álláspontot képvisel a GMO-kal szemben, ami rontja az európai gazdák versenyképességét a világpiacon

– fogalmazott a közösségi oldalán Fekete-Győr András, a Momentum elnöke.

A GMO-k magyarországi engedélyezéséhez ugyanakkor kevés a baloldali szövetség választási győzelme. Mivel

hazánk alaptörvénye deklarálja a GMO-mentes mezőgazdasági termelést,

így a baloldali képviselőknek a változtatáshoz kétharmados parlamenti többségre és alaptörvény-módosításra lenne szüksége, amire jelenleg nincs sok esély.

Nem figyelnek a gazdákra

A legtöbb baloldali párt programja nem tartalmaz a magyar gazdákat és a hazai mezőgazdaságot érintő konkrétumokat, leginkább csak az Európában és a nyugati világban jelenleg népszerű zöldcélokat fogalmazzák meg, jól hangzó megoldási javaslatokkal.

Dobrev Kláráék elképzelése a vidéki munkahelyteremtésről: szezonális munka, alacsony bérezés
Fotó: Kurucz Árpád

A Jobbik korábban – a kormány vidékpolitikájához közelebb állva – támogatta a föld magyar kézben tartását és a kistermelőket, ugyanakkor a Gyurcsányékkal kötött szövetség komolyan felülírhatja ezt a belső viták elkerülése érdekében.

Az MSZP a programjában nem támogatja a GMO-kat, viszont a szocialista kormányzások alatt egyértelműen bebizonyosodott, hogy a baloldal inkább a külföldieknek és a nagyvállalati érdekeknek kedvezne, szemben a magyar gazdákkal, akik egy esetleges kormányváltás legnagyobb kárvallottjai lennének.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.