Tudatos megújítás vár a munka világára, vége a rugalmatlanságnak

Ma már egyértelmű, hogy a járvány teret engedett a rugalmas foglalkoztatásnak, a korábban általános gyakorlatok felett eljárt az idő – mondta megkeresésünkre Parragh László. Az MKIK elnöke kiemelte: a cégek a járványveszély enyhülésével, a most kezdődő időszakban alakíthatják ki az új gyakorlatokat, később pedig ezek alapján új szabályozásra is szükség lesz.

Nagy Kristóf
2021. 05. 29. 7:30
null
20200907 Dunaharaszti Home office. Otthoni munka. fotó: Havran Zoltán (HZ) Magyar Nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Megmozdult a munka világa a járvány elleni védekezés intézkedéseinek következtében. A globális tendenciák­hoz igazodva idehaza is teret nyert az otthoni munkavégzés, a távmunka pedig a járvány leküzdését követően biztosan velünk marad.

A távmunka újraszabályozásának ugyanakkor még nem jött el az ideje, de a későbbiekben elkerülhetetlen lesz a kialakuló gyakorlatok és a következő időszak tapasztalatai alapján – mondta a Magyar Nemzet megkeresésére Parragh László.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke felidézte: jelenleg a munkaadó és a munkavállaló közötti megállapodás az irányadó a munkavégzés helyéről, amelyet most kormányrendelet szabályoz.

A munka törvénykönyvéből viszont most még hiá­nyoznak azok a szabályok, amelyek a veszélyhelyzet elmúltával előtérbe kerülnek – mutatott rá Parragh László. Ilyen egyebek mellett a biztonságos munkavégzéssel, az esetleges home office közben bekövetkező munkabalesettel vagy a munkavállalók lakhatási és rezsiköltségeinek megtérítésével kapcsolatos szabályok.

A kisebb cégek várhatóan továbbra is rugalmasan alakítják a munkavégzés feltételeit, de a nagyvállalatoknak szükséges az életszerű központi szabályozás.

Parragh László példaként említette: vannak olyan cégek, amelyek kimondottan olyan alkalmazottakat – például kismamákat vagy megváltozott munkaképességűeket – foglalkoztatnak, akiknek a járványhelyzettől függetlenül is csak az otthoni munkavégzésre van lehetőségük.

– Olyan munkáltatókról is tudunk, akik hosszú távon is a hibrid megoldást részesítik előnyben, például péntekenként vagy a munkahét egy részében otthon dolgozhatnak a beosztottak.

A munka elvégzésének új gyakorlatai csak mostantól, a járvány enyhülésével alakíthatók ki
Fotó: Havran Zoltán

Ezzel szemben azzal az állásponttal is gyakran találkozunk, amely a hagyományos munkahelyi munkavégzést részesíti előnyben, elsősorban az alkalmazottak közötti kohézió, a munkahelyi közösségi élet fenntartása érdekében – sorolta az elnök. Kiemelte:

a rugalmasság egyre inkább feltétellé válik a munkavállalók részéről, de a munkaadók is egyre gyakrabban ajánlják fel a távmunka lehetőségét mint ösztönző elemet.

– A járványhelyzet javulásával, vagyis a következő időszakban van lehetőségük a munkaadóknak a hosszú távú gyakorlatok kialakítására, ezt köve­tően jöhetnek az új helyzethez igazított szabályok.

Az biztosra vehető, hogy a járvány előtti, hagyományos munkaerőpiaci gyakorlatok mára idejétmúlttá váltak

– tette hozzá Parragh László.

Egyelőre csak abban mutatkozik egyetértés, hogy változtatni kell, és gyakorlatilag már sohasem fogunk oda visszatérni, ahonnan a Covid–19 előtt home office-ba vonultunk.

A vállalatoknak fontos stratégiai döntéseket kell meghozniuk, új munkaszervezési irányokat kell kialakítaniuk a járvány utáni időkre, a döntésekből pedig nem hagyhatják ki a munkavállalókat sem – emelte ki blogbejegyzésében Örkényi Zoltán, a PwC Magyarország szakértője.

A feladat nem egyszerű: a cégvezetők körében élesen eltérnek a vélemények, míg a munkavállalók több mint fele a részben otthoni, részben munkahelyi munkavégzést támogatja.

Az életszakasz, a munkakör, a lakóhely, a családi állapot, az ágazati sajátosságok és még sok más szempont alapján jelentős a különbség az otthoni és az irodai napok ideális arányában.

A távolabb lakók, valamint a kisgyermeket nevelők nagyobb arányban dolgoznának otthonról. Ezzel szemben a pályakezdő, digitálisan leginkább felvértezett munkavállalók nagyobb arányban dolgoznának bent az irodában. A szakértő kiemelte:

a pandémia lehetőségeket is rejt, ezek közül pedig minden bizonnyal a nagyobb rugalmasság lesz az egyik legnagyobb lehetőség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.