A Balatonnál a diákmunka mentette meg az idei szezont

Rég volt az idei nyárhoz hasonló vásárlói roham, kiváltképp a hétvégeken a balatoni élelmiszerboltokban, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy az árufeltöltők, eladók, pénztárosok helytálltak, így a fogyasztók nem szenvedtek csorbát. Ehhez persze ebben az évben is szükség volt diákmunkások alkalmazására.

2021. 08. 30. 9:31
null
20210708 Balaton Csopak Balatoni oldal, helyszíni riport az északi partról. Strand Képen: Kövecses család és barátai Fotó: Huszár Gábor HG Kisalföld Fotó: Huszár Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem volt könnyű nyár elején hazánk legnépszerűbb  turisztikai régiójában – a Balatonnál és környékén – elindítani a szezont úgy, hogy a kezdeti problémákból minél kevesebbet érezzen a vendég vagy akár a helyi lakos. Bár az esős, hűvös május után hamar beköszöntött a meleg, már a júniusi időszak munkaerőhiánnyal kezdődött a tóparton. Ahogy sorra érkeztek a nyaralók, mind több vásárló zsörtölődött egy-egy reggeli boltnyitáskor tapasztalt áru­hiány miatt. Előfordult, hogy még a nagy meleg előtti időszakban egy nagy forgalmú élelmiszerüzletben csak a legdrágább tejekből volt választék, üres volt a tv-paprikás meg a paradicsomos rekesz. 

Az élelmiszer-szállító kamionok ugyan már kora hajnalban megérkeztek a bolthoz, de nem volt elég árufeltöltő ahhoz, hogy minden friss termék a polcra kerüljön. 

Komolyabb vásárlói panasza azonban nem érkezett a tóparti boltok vezetőihez, s csak elvétve került elő egy-egy fogyasztó elégedetlensége miatt a panaszkönyv – derült ki a balatoni elárusítóhelyek dolgozóinak név nélküli beszámolóiból.
 

Azt azonban már szinte valamennyi, kérdéseinkre válaszoló érintett megerősítette, hogy a főszezon elindulásakor jelentősen gyérültek a vásárlói panaszok, mert munkába álltak a diákok, az élelmiszerlánc-központok pedig megkezdték a dolgozók átcsoportosítását. Mint megtudtuk, két kaposvári Spar üzletből naponta négy-öt eladó vagy pénztáros utazott Balatonlellére, hogy rövidüljenek a csemegerészlegnél vagy a kasszánál a sorok, de ugyanezt a megoldást alkalmazták Zala és Veszprém megye tóparti boltjai is a munkaerő­hiány enyhítésére. Az első tapasztalatok és az összesített adatok kiadása között persze még el kell telnie egy kis időnek; úgy tudjuk, hogy a nagy élelmiszerláncok központjai már hozzáfogtak a nyári szezon értékeléséhez.
 

Ahogy sorra érkeztek a nyaralók, mind több vásárló zsörtölődött egy-egy reggeli boltnyitáskor tapasztalt áru­hiány miatt. Fotó: H. Szabó Sándor

Nem túlzás kijelenteni, hogy az idei nyári szezont főként a diák-munkavállalók mentették meg, pedig mos is akadtak olyan boltvezetők, akik nem kértek a fiatalokból, mondván: nehéz munkaidőt egyeztetni a 16-17 éves korosztállyal. Ez azonban szerencsére nem volt általános. – Ne ítéljük el a fiatalokat, ha önérzetesek és elvárják, hogy a munkaidő beosztásánál is felnőttként kezeljék őket – mondta lapunknak a Melo-Diák Iskolaszövetkezett a siófoki kirendeltség vezetője. – Erős szezont zártak az élelmiszerboltok, és ebben a diákoknak is szerepük volt. Akár a 2017. évi diákfoglalkoztatási csúcshoz is lehetne hasonlítani az idei nyári helyzetet – mutatott rá Demkó Tibor. Az iskolaszövetkezeti vezető szerint jelesre vizsgáztak a középiskolások, egyetemisták. 
– A fiatalok mentették meg idén is a szezont – válaszolta röviden kérdésünkre az egyik legnagyobb balatoni vendégforgalmat lebonyolító fonyódi Makkos vendéglő tulajdonosa. – Tisztességes fizetést kaptak, amiért tisztességes munkát vártunk el tőlük – hangsúlyozta Makkos Péter, aki a dél-balatoni vendéglős kollégái véleményét is összegezve úgy látja, amíg a vendéglátásban dolgozókból szezonálisan ­hiány mutatkozik, addig nem nélkülözhetik a diákmunkarőt. 

 

Fogyasztóvédelmi ellenőrzés A-tól Z-ig 

Egy törvénymódosításnak köszönhetően a múlt héttől már nemcsak az üzletekben, hanem a raktártól a gyártóig mindenütt ellenőrizhet a fogyasztóvédelem. Ezzel gyakorlatilag a teljes ellátási láncra, a korábbi egy helyett öt szintjére terjeszti ki a hatóság a kontrollt. A szakemberek ezentúl nem csak a fogyasztóval közvetlen kapcsolatban álló eladó ellen járhatnak el. Az ellenőrök a kiskereskedések mellett a vásárlókat érintő jogsértés gyanúja esetén a raktárakba, nagykereskedőkhöz, importőrökhöz és a gyártókhoz is bejuthatnak. A hatóság mostanáig kizárólag ott végezhetett ellenőrzéseket, ahol végfogyasztó vásárolt vagy vett igénybe szolgáltatást. A törvénymódosításnak köszönhetően ezen túl az ellenőrök nemcsak az üzlethelyiségbe, hanem például az áru tárolására szolgáló helyiségbe is beléphetnek, ott eszközöket, címkézési, csomagolási és egyéb munkafolyamatokat ellenőrizhetnek, iratokat ismerhetnek meg, díjmentesen mintát vehetnek. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.