Földgáz került az Északi Áramlat második ágába is

A vezeték túl van a műszaki és ipari szabványoknak megfelelő független tanúsítási eljáráson.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 10. 04. 20:21
A view shows Chelyabinsk Pipe Rolling Plant in Chelyabinsk
The logo of the Nord Stream 2 gas pipeline project is seen on a large diameter pipe at Chelyabinsk Pipe Rolling Plant owned by ChelPipe Group in Chelyabinsk, Russia February 26, 2020. Picture taken February 26, 2020. REUTERS/Maxim Shemetov - RC2VCF9U2KMZ Fotó: Maxim Shemetov Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődött az Északi Áramlat 2 gázvezetékpár első vezetékének feltöltése – közölte a projektet irányító Nord Stream 2 AG hétfőn. A cél a tájékoztatás szerint a további teszteléshez szükséges nyomás elérése. A Nord Stream AG befejezte a csővezeték épségét ellenőrző üzembe helyezés előtti munkálatokat, beleértve a speciális diagnosztikai eszközökkel a csövön belüli ellenőrzést. A szakemberek emellett külső vizuális és műszeres ellenőrzést is végeztek. A második vezetéken folytatódnak az üzembe helyezés előtti munkálatok.

– A csővezeték megépült, és túl van az alkalmazott műszaki és ipari szabványoknak megfelelő független tanúsítási eljáráson, a megbízható és biztonságos működtetés szavatolása érdekében – közölte a vállalat.

Korábban a dán energiaügynökség arról számolt be, hogy az első vezeték minden követelménynek megfelel, és készen áll az indításra. A Nord Stream 2 AG még júniusban nyújtotta be a német szakhatósághoz a független üzemeltetői minősítés iránti kérelmét, ami az EU harmadik energiacsomagjának követelménye. Uniós előírás az is, hogy a gáz kitermelését és és a szállítását más-más vállalatok valósítsák meg.

A Gazprom orosz gázipari cég szeptember 10-én jelentette be, hogy befejeződött az Oroszországot Németországgal a Balti-tenger alatt összekötő Északi Áramlat 2 gázvezeték építése. A vezetékpáron évi 55 milliárd köbméter földgáz szállítható, ebből a Gazprom korábbi közlése szerint 5,6 milliárd köbméter még az idén elérheti a német elosztórendszert.

Az Ukrajnát elkerülő, 11 milliárd dolláros beruházás a duplájára, évi 110 milliárd köbméterre növeli a már meglévő Északi Áramlat kapacitását. Ukrajnának kulcskérdés, hogy Oroszország milyen útvonalon fogja szállítani a gázt. A Moszkva és Kijev között jelenleg érvényben lévő tranzitmegállapodás 2024-ben jár le. Az ukrán felet megillető tranzitdíj elérheti az évi hárommilliárd dollárt.

Borítókép: Maxim Shemetov

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.