Külső tényezők okozzák az inflációt, de a kormány javítja az egyensúlyi mutatókat

Alapos elemzéssel válaszolt a pénzügyminiszter a bírálóknak. Varga Mihány szerint a kedvezőtlen pénzügyi folyamatok, mint az infláció, külső hatások miatt alakultak ki, de a magyar gazdaság dinamizálásával ezek ellensúlyozhatók.

2021. 11. 23. 9:55
VARGA Mihály
Budapest, 2021. október 20. Varga Mihály pénzügyminiszter, miután felszólalt a Magyarország 2020. évi központi költségvetésének végrehajtásáról szóló vitában az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. október 20-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar kormánynak folytatnia kell a fiskális konszolidációt – írta Varga Mihány pénzügyminiszter a Világgazdaságban publikált tanulmányában. Szerinte 2021-ben a magyar hiány belesimul az uniós trendbe, de a régiós szomszédokhoz képest magasabb államadósság miatt mégis fontos az 1-2 százalékos hiánypálya közelítése. 

Fontos feladat szerinte Magyarország energiafüggőségének csökkentése, az energiahatékonyság fokozása. 

Ennek eszköze egyfelől az elavult épületállomány energiafogyasztásának csökkentése felújításokkal, szigetelésekkel, energiatakarékos készülékek, technológiák alkalmazása, másfelől a belföldi energiatermelés megerősítése. Elkerülhetetlen a külföldi turisták körében Magyarország vonzerejének erősítése. A járvány visszaszorítását követően célzott marketinggel vagy az itt tartózkodást hosszabbító kedvezményes szálláslehetőségek biztosításával növelhető a turizmus mértéke. Feladat a gazdaság további diverzifikációja is. Az elmúlt időszakban bejelentett akkumulátorgyártó kapacitások a járműipart átalakító elektromos meghajtások gyors terjedésének fényében előrelépést jelentenek, de 

hosszabb távon elengedhetetlen az autóiparhoz és általában a konjunktúraciklusokhoz kevésbé kötődő ágazatok, mint például az élelmiszer-, gyógyszer- és egészségipar, a modern információtechnológiákat kiszolgáló elektronikai ágazat, a gazdaság zöldítését, körforgásossá átalakulását elősegítő alágak és nem utolsósorban a fegyveripar fejlesztése 

a meglévő beruházásösztönző programok és támogatási formák fenntartásával, illetve újak kidolgozásával.

A miniszter szerint kétségtelen tény, hogy az utóbbi hónapokban az infláció és a folyó fizetési mérleg romlása tapasztalható. Ugyanakkor ezekre a mutatókra elsősorban külső tényezők – mint az energia-, nyersanyag- és szállítmányozási árak emelkedése, alkatrészellátási problémák, a járvány miatt visszaeső nemzetközi turizmus – hatnak, és kedvezőtlen alakulásukban a hazai fiskális és bérfolyamatok csak mérsékelten játszanak közre. Mindazonáltal az elkövetkező időszakban fontos az egyensúlyi mutatók kormányzati lépésekkel történő javítása, amelyek révén a magyar gazdaság megerősített pénzügyi fundamentumokon építkezve folytathatja dinamikus növekedési pályáját.

Borítókép: Varga Mihály pénzügyminiszter a parlamentben (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.