Már csak két hétig kérhető az adó-visszatérítés

A jogosultság a gyermeket nevelő szülőket mindenképp megilleti, így az összeg nem veszik el akkor sem, ha valaki elmulasztja az év végi határidőt.

Forrás: MTI2021. 12. 19. 11:58
Budapest, 2016. május 20. Adóbevallásokat rendez egy dolgozó a Magyar Posta 62-es hivatalában a fővárosi Teréz körúton 2016. május 20-án. Ezen a napon lejár az szja-bevallások leadásának hivatalos határideje. MTI Fotó: Mohai Balázs Fotó: Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Péntek reggelig már 560 ezer adó-visszatérítési nyilatkozat érkezett az adóhivatalhoz, két hét múlva pedig lejár az adóvisszatérítés februári kiutalásához szükséges nyilatkozat benyújtásának a határideje hívta fel a figyelmet Tállai András. A Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a távirati irodának elmondta, hogy a nyilatkozathoz az online kitöltést érdemes választani, amit az is igazol, hogy a visszado-nyilatkozatok több mint 75 százaléka így érkezik az adóhivatalhoz.

– Az évtized legegyszerűbb nyomtatványaként is emlegetett visszado-nyilatkozatot azoknak kell kitölteni, akiknek a kiutalási adatairól a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) nincs információja – húzta alá Tállai András.

Az év végéig attól várja a nyilatkozatot az adóhivatal,

– aki családi pótlékra jogosult, de a családi pótlékot nem ő kapja,

– illetve a várandós nőtől és a vele közös háztartásban élő házastársától,

– valamint attól is, aki máshová kéri az adóvisszatérítés kiutalását, mint ahová a családi pótlékot kapja.

– Nyilatkoznia kell a katás kisadózónak is, ha nem ő kapja a családi pótlékot,

– és a rokkantsági járadékban részesülő vagy a vele közös háztartásban élő hozzátartozója közül annak, aki év közben a családi kedvezményt igénybe vette.

Az ebbe a körbe tartozó szülőnek a nyilatkozatot azért fontos december 31-ig benyújtani, mert csak így tudja a családi adóvisszatérítés összegét kiutalni a NAV 2022. február 15-ig.

Az államtitkár leszögezte, hogy az adó-visszatérítéshez való jog a gyermeket nevelő szülőket mindenképp megilleti, így nem veszik el akkor sem, ha valaki elmulasztja az év végi határidőt. Ilyenkor a szülő a NAV által elkészített bevallási tervezetében, vagy az szja-bevallásában veheti igénybe az adó-visszatérítést. Ebben az esetben a szülők csak február 15. után juthatnak az őket megillető összeghez, a NAV ugyanis a bevallás benyújtásától számított harminc napon belül, de legkorábban március 1-jén utalja ki a pénzt.

Tállai András megjegyezte, hogy a februári kiutalás teljesítéséhez mintegy 190 ezer nyilatkozatot vár még az adóhivatal. – Érdemes kihasználni a legnépszerűbb, online kitöltési módot, hiszen ezen szerepelnek az adóhivatal rendelkezésére álló adatok, így csak a hiányzó adatokat kell kitölteni. De a nyilatkozat papíralapon benyújtható a postán keresztül, vagy személyesen a NAV ügyfélszolgálatain is leadható – tette hozzá az államtitkár.

Borítókép: Adóbevallásokat rendez egy dolgozó a Magyar Posta 62-es hivatalában a fővárosi Teréz körúton 2016. május 20-án. Illusztráció (Fotó: Mohai Balázs/MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.