Szinte minden vállalkozás béremelésre készül

Szinte minden hazai vállalkozás készül valamekkora mértékű béremelésre idén. A friss felmérések szerint a tíz főnél több munkavállalót foglalkoztató cégek csaknem kilencven százaléka tervez bérintézkedést, mintegy hatvan százalékuk ráadásul az inflációt meghaladó mértékben. Így 2022-ben tíz százalékkal is nőhetnek a reálbérek.

Nagy Kristóf
2022. 01. 09. 7:10
Tatabánya, 2014. március 13. Egy dolgozó autószélvédőt visz a japán tulajdonú AGC Glass Hungary új üzemcsarnokában, a tatabányai ipari parkban 2014. március 13-án. A 3,5 milliárd forintos beruházás az év végéig 140 új munkahelyet teremt. MTI Fotó: Krizsán Csaba Fotó: Krizsán Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt évekhez képest érdemi béremelési hullámra készül 2022-ben a versenyszféra. A bérfelzárkózást tehát csak átmenetileg lassította a Covid–19-járvány 2020-ban és 2021-ben. Az elemzők egybehangzóan úgy látják, egyfelől a garantált bérminimum közel húszszázalékos emelése, másfelől a tapasztalt és képzett munkaerő megtartásáért, megszerzéséért vívott harc helyezi komoly nyomás alá a vállalkozásokat.

A versenyszféra bérrendezési szándéka azt mutatja, hogy a cégek számolnak a korábbiaknál magasabb infláció­val, így a béremelés a legtöbb szereplőnél az alkalmazottak keresetének vásárlóértékét is növeli. 

A fizetésemelések tavaly sem maradtak el, ám a munkahelyek megtartásának a kisebb reálbérnövekedés volt az ára. Tavaly elsősorban a fizikai munkavállalók bérfelzárkózása lassult, az emelések elsősorban csak a szellemi munkakörökben közelítették a tíz százalékot.

A járvány terjedését fékező korlátozások tavaly nyári megszüntetését követően gyorsan talpra állt a magyar gazdaság. Ennek következtében visszatért a 2019-ig sok ágazatban meghatározó munkaerőhiány. Sőt a szakemberigény nemcsak visszatért, de a betöltetlen álláshelyek száma meg is haladja a válság előttit. A versenyszféra ebben a munkaerőpiaci helyzetben a bérek és a juttatások emelésével tudja megtartani a munkavállalóit.

Noha a baloldal rendszeresen azt hangoztatja, hogy Magyarország az alacsony fizetések miatt vonzó befektetési ország, ennek valójában az ellenkezője igaz mára. Az a vállalkozás marad versenyképes, amelyik versenyképes fizetést kínál a beosztottaknak. 

A fizetés pedig akkor marad versenyképes, ha nem szakad le a konkurenciá­nál jellemző bérektől. Fontos, hogy a munkavállalók is tisztában vannak ezzel, így a szakemberhiánnyal sújtott ágazatokban a fluktuáció is egyre jellemzőbb. A folyamat egyes várakozások szerint 2022-ben tízszázalékos reál­béremelkedést hozhat.

A jelenlegi munkaerőpiaci helyzet ráadásul tartós marad, és a hazai kisvállalkozásokra éppen olyan nagy nyomást helyez, mint a sokakat foglalkoztató nemzetközi cégekre. A versenyszféra legtöbb szereplője ugyan csak áprilistól rendezi a kereseteket, ugyanakkor a kkv-kat érdemben érintő minimálbér és garantált bérminimum-emelést januártól kötelező végrehajtani. Emiatt sokan előre hozták a magasabb béreket érintő intézkedéseket is.

Idén a vállalkozások 81 százaléka tervez béremelést. A tíz fő feletti cégeknél ez az arány eléri a kilencven százalékot – derül ki az MKIK GVI legfrissebb, vállalkozások körében végzett felméréséből. A megkérdezettek mind­össze 18 százaléka nem tervez bért emelni, és csak egy százalékuk készül csökkentésre.

A béremelési szándék az ipar ágazataiban a legjelentősebb, a szereplők mindössze nyolc százaléka nem számol ezzel. A kereskedelmi vállalkozások 88 százaléka is béremelést tervez 2022-ben, az érintettek 46 százaléka inflációt meghaladó, 6-10 százalékos mértékűt. Ezeknél a vállalkozásoknál tavaly sem maradt el a fizetések reálértékű növelése.

Az építőiparban is folytatódik a keresetek növelése. Ebben az ágazatban tavaly a cégek nagyobb része visszafogta a bérintézkedéseket, ugyanakkor ahol volt emelés, ott annak mértéke jellemzően meghaladta a tíz százalékot. Idén a szolgáltatói szektorban várható a legvisszafogottabb keresetrendezés, ennek ellenére a vállalkozások hetven százaléka számol valamekkora mértékű rendezéssel.

Tavaly jelentős bevételcsökkenést hozott a legtöbb ágazatban a pandémia. A korlátozások ellenére működő vállalkozásokat az alapanyaghiány és a kereslet visszaesése sújtotta. 

A válság ellenére is nőttek a minimálbérek tavaly, több cégnél pedig a már korábban több évre megkötött bérmegállapodások végrehajtása is elkerülhetetlen volt.

A nehézségek ellenére tavaly a cégeknek mindössze nyolc százaléka döntött elbocsátások mellett. A foglalkoztatással kapcsolatos intézkedésekre, vagyis a munkaidő csökkentésére, a feladatkörök módosítására vagy egyéb lépésre a vállalkozások 27 százaléka kényszerült. A cégek kétharmada a munkavállalókat közvetlenül nem érintő lépésekkel kezelte a krízist, például az üzleti terv módosításával vagy elhalasztásával, vagy az árak emelésével.

Nagyobb bevételt vár a versenyszféra. A vállalkozások több mint felének a 2021-es árbevétele magasabb lehet, mint az előző évi, 15 százalékuk csökkenésről számolt be még 2020-hoz képest is. Az idei évre a vállalkozók bizakodóan tekintenek: 55 százalékuk számít arra, hogy 2021-hez képest vállalkozása éves árbevétele nőni fog, 34 százalékuk szerint nem fog változni, és 11 százalékuk számít csökkenésre.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.