Nem nyújt finanszírozást orosz leányának az OTP

Nem nyújt finanszírozást orosz leánybankja számára az OTP-csoport, az orosz piacról azonban egyelőre nem vonul ki. Ukrán leányát ugyanakkor több módon is támogatja az OTP.

Magyar Nemzet
2022. 03. 18. 16:40
Beregszász, 2015. március 19. Az OTP Bank fiókja a kárpátaljai Beregszászon, a Kossuth téren 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta, a hrivnya értékének erõs ingadozása miatt, aki csak teheti, pénzét amerikai dollárban vagy euróban tartja, és csak a vásárlás elõtt váltja át. MTI Fotó: Balázs Attila Fotó: MTI/Balázs Attila
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az OTP-csoport ukrajnai leánybankja tevékenységét fenntartja, támogatja, ugyanakkor az oroszországi leánybank számára nem nyújtanak finanszírozást, az orosz állampapírok forgalmazását felfüggesztették – olvasható a pénzintézet honlapján. Azon dolgozunk, hogy az ország pénzügyi infrastruktúrája, így a gazdaság egésze működőképes maradjon a háborús körülmények között is – írták az ukrán leánybankkal kapcsolatban.

A tájékoztatás szerint a leánybank tevékenységének fenntartása mellett több millió eurós támogatással, tárgyi adományokkal, a munkatársak és az ügyfelek körében indított több százezer euró értékű humanitárius adománygyűjtéssel és 160 menekült elszállásolásával, ellátásával járulnak hozzá a válsághelyzet kezeléséhez.

Tájékoztattak arról, hogy az oroszországi leánybank működését az OTP-csoport teljes mértékben alárendeli a nemzetközi szankciós előírásoknak. Fokozatosan leépítik a vállalati hitelportfóliójukat, nem fektetnek orosz állampapírokba, illetve azok forgalmazását a teljes nemzetközi csoportban felfüggesztették.

Az OTP Bank Nyrt. nem nyújt finanszírozást oroszországi leánybankja számára – mutattak rá. Arra is kitértek: folyamatosan mérlegelik, hogy szükség van-e további változtatásokra az oroszországi jelenléttel kapcsolatban.
Minden lehetséges döntést számba veszünk, ezek között elemezzük az orosz piac esetleges elhagyásának feltételeit és következményeit is – fogalmaztak a közleményben. Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója a március 4-ei sajtótájékoztatón még azt mondta, hogy a pénzintézet mindkét háborúban álló országban hosszú távon tervez. A szankciók révén az orosz érdekeltség is meg fogja érezni a háborút, de a menedzsment – akárcsak Ukrajnában – ott is helytáll – jegyezte meg.

Újságírói kérdésre az elnök-vezérigazgató azt mondta: van olyan helyzet, amelyben átgondolnák a kivonulást az orosz piacról, egyelőre azonban nem szeretnének a befektetőknek veszteséget okozni.

Borítókép: Az OTP Bank fiókja a kárpátaljai Beregszászon (Fotó: MTI/Balázs Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.