Pörgeti a szolgáltatásokat a Szép-kártya

Megmaradt a pihenőkártyák jelentős gazdaságélénkítő hatása a vendéglátásban, a turizmusban, ahol az első negyedévben többszörös volt a költekezés.

2022. 04. 13. 16:16
null
20210830_Szekszárd_Vendéglátás_Illusztráció_Szekszárd Szász étterem. Németh Viktor felszolgáló_Fotó:Mártonfai Dénes_Tolnai Népújság _MD_TN Fotó: Mártonfai Dénes
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem okozott veszteséget a szolgáltatások területén a kormány azon intézkedése, amely februártól lehetővé tette, hogy a Szép-kártyával rendelkező munkavállalók élelmiszer-vásárlásra is igénybe vehessék a kafetériajuttatást. Megmaradt a jelentős gazdaságélénkítő hatás a vendéglátásban, turizmusban, amit igazol, hogy az idei első három hónapban a pihenőkártyákról 84,4 milliárd forint áramlott a vállalkozásokhoz. 

Ez az egy évvel korábbi 46,6 milliárd forinthoz képest 81 százalékos emelkedést jelent 

– közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Március végéig hónapról hónapra nőtt a legnépszerűbb béren kívüli juttatás felhasználása, így januárban a kártyatulajdonosok 23,2, februárban 26,8, márciusban pedig 34,4 milliárd forintot költöttek. 

Az idei bővülés jelentős, mivel a 2020-as költéshez képest kétszeres, míg 2019-hez képest háromszoros a kártyás kiadások növekedése a szolgáltatásokban.

Ahogy a korábbi időszakokban, ezúttal is a legtöbben – közel 60 százalékos arányban – a vendéglátás-alszámláról használták fel a munkáltatóktól kapott juttatást, míg a szálláshely-alszámla részesedése közel 30 százalékos volt, és 10 százalékot tett ki a szabadidő-alszámla aktivitása. 

Nem csak a költés, a feltöltések is jelentősen nőttek 2022 első negyedévében – jelezték. 

Eszerint 

míg tavaly 86 milliárd forintot töltöttek fel a cégek a Szép-kártyákra, addig idén január–márciusban ez az összeg 19,5 százalékkal magasabb, 102,8 milliárd forint volt.

 

Borítókép: A legtöbben a vendéglátás-alszámláról költöttek (Fotó: Mártonfai Dénes)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.