Adorján , Adrián 2024. március 5.
logo

Egyszerűsödött az ukrán menekültek foglalkoztatása

Magyar Nemzet
2022.05.14. 12:00
Egyszerűsödött az ukrán menekültek foglalkoztatása

Munkavállalási engedély nélkül is bármilyen állást elvállalhatnak május elejétől a Magyarországon menedékes státust kérő ukrán állampolgárok. A foglalkoztatók ráadásul támogatást is kapnak a háború elől menekülők foglalkoztatásához – hívta fel a figyelmet közleményében a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda. 

Emlékeztettek: bizonyos hiányszakmákban korábban is könnyítésekkel vállalhattak munkát a környező, Európai Unión kívüli országokból érkező munkavállalók.

A májustól életbe lépett könnyítések kimondottan a menedékes státust kérőkre vonatkoznak. Azok az ukrán állampolgárok, akiknek nincs menedékes státusuk vagy menedékesként elismerésüket nem kérték, a harmadik országbeli állampolgárokra vonatkozó általános szabályok szerint vállalhatnak munkát. 

Foglalkoztatásuk ebben az esetben fő szabály szerint engedélyhez kötött, amennyiben nem a meghatározott hiányszakmák valamelyikében dolgoznak. A hiányszakmák között megtalálhatóak többek között bizonyos IT-munkakörök, az építőmérnök, a szakács és a pincér is. Ez a kedvezmény az új típusú, biometrikus útlevéllel beutazó ukrán állampolgárokra vonatkozik, akik bármely 180 napos perióduson belül legfeljebb kilencven napot tartózkodnak Magyarországon.

A menedékes státust nem kérő, nem hiányszakmában foglalkoztatott ukrán állampolgárok kizárólag munkavállalási engedéllyel foglalkoztathatók, amelyet a munkáltatónak kell igényelnie az illetékes kormányhivatalnál. Az ukrán állampolgárok vagy ukrán–magyar kettős állampolgárok foglalkoztatására a munkáltató kérelme alapján állami támogatás is igényelhető.

Az állami támogatás akkor vehető igénybe, ha a munkavállalót az adott munkaadó legalább kilencven napig foglalkoztatta a kérelem benyújtását megelőző egy éven belül. Feltétel, hogy a munkavállaló vagy családtagja a háború kitörését követően érkezzen Magyarországra, ahol menedékesként elismerését kérte, menedékes vagy magyar állampolgár.

A támogatás a munkaviszony fennállásának idejére, legfeljebb egy évre vehető igénybe, de a munkáltató kérelmére újabb tizenkét hónappal meghosszabbítható. A támogatás mértéke munkavállalónként havonta a munkavállaló lakhatási és utazási költségének fele, legfeljebb 30 ezer forint, ha a munkavállaló a háború kitörése előtt érkezett Magyarországra. 

A háború kitörését követően érkezők után 60 ezer forint a támogatás felső határa, de a munkavállalóval közös háztartásban élő kiskorú gyermekek után további 12 ezer forint kérhető.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Havran Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.