Messze a leggazdagabb Elon Musk

Miután ma már a világ leggazdagabb emberei olyan vállalkozásokból szerzik vagyonuk, melynek részvényei a tőzsdén forognak, a részvények áringadozása nagyban befolyásolja az adott vagyon mértékét. Most több részvény erősen visszaesett, így Elon Musk mögül szinte eltűntek az őt követők, pontosabban alaposan lemaradtak.

Fellegi Tamás Péter
2022. 05. 12. 13:03
null
SpaceX owner and Tesla CEO Elon Musk poses as he arrives on the red carpet for the Axel Springer Awards ceremony, in Berlin, on December 1, 2020. (Photo by Britta Pedersen / POOL / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utóbbi években gyakran cserélődött a világ leggazdagabb embere cím, mivel folyamatosan változtak a leggazdagabbak vagyonának nagy részéért felelős részvények árfolyamai. Az viszont még nem fordult elő, hogy valaki igen nagy mértékben előreszaladjon a többiekhez képest, avagy a többiek maradjanak le tőle. Most Elon Musk 240 milliárd dolláros vagyona bő hetven százalékkal haladja meg a második helyezett 140 milliárdját, aki a francia Bernard Arnault, az LVMH, azaz a Moet Hennessy Louis Vuitton fő részvényese.

Arnault pozíciója mindazonáltal így is igen szép eredmény, hisz így a sok amerikai közt sikerült egy európainak az élmezőnybe jutni. Ez pedig két oknak köszönhető. Egyrészt az európai részvények most jobban teljesítenek, mivel az eurózónában még meg sem kezdődött a kamatemelés, csak az eszközvásárlási program leépítése zajlik, ezzel szemben az Egyesült Államokban már javában zajlik a kamatemelési ciklus. Másrészt már a járvány idején megnőtt a luxusmárkák iránti kereslet, ami most a rég nem látott magas infláció időszakában tovább erősödött.

A listán a harmadik helyen található az Amazon-főnök Jeff Bezos 135 milliárd dollárral, ő az egyik, aki nagyot esett vissza, hisz nemrég a lista élén is állt. Az Amazon részvényei azonban a csúcshoz képest 35 százalékkal csökkentek, így Bezos vagyona is jelentősen visszaesett, a 

Tesla értéke ugyanakkor olyan nagyot nőtt az elmúlt két évben, hogy még a csúcshoz képesti jelentős korrekció után is sokkal többet ér Musk részvénycsomagja, mint bárki más teljes vagyona.

A negyedik helyen Bill Gates áll 126 milliárd dollárral, ő az, akit a meggazdagodásához vezető Microsoft árfolyamváltozása már nem érint, hisz eladta részvényei nagy részét. Portfóliója diverzifikált, sok elemből tevődik össze, ezért vagyona nem mutat jelentős ingadozásokat. Az ötödik helyen Warren Buffett tartózkodik 113 milliárd dollárral, aki egyedülálló módon egy befektetési alaphoz hasonlóan működő részvénytársasággal érte el sikerét, vagyis nem egy zseniális vállalkozás jött be neki, hanem ügyesen összeválogatja azon cégek részvényeit, amelyeket alapítóik felfuttattak.

Az amerikai részvényárak visszaesése lehetővé tette, hogy a hatodik helyre egy indiai vállalkozó, Gautam Adani kerüljön 111 milliárddal, aki egyébként az utóbbi két évben tört a magasba kikötőivel, repülőtereivel, bányáival. Az utolsó az Oracle szoftvercég főtulajdonosa, Larry Ellison, akinek vagyona még éppen százmilliárd dollár felett van.

Borítókép: Elon Musk (Fotó: Britta Pedersen/Pool AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.