Rekordforgalom várható a hazai szállodákban

Az online adatszolgáltatások szerint az idén minden eddigit meghaladó árbevétel, illetve rekordvendégszám várható a magyarországi szállodákban.

2022. 05. 18. 15:39
szálloda
Budapest 2021.07.08. Intercity Hotel foto: Kallus György/Világgazdaság Fotó: Kallus György/Világgazdaság
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján 2022-ben rekordbevételre számítunk a szállodákban – közölte szerdán a Magyar Turisztikai Ügynökség, kiemelve, hogy 

az előfoglalási adatok és tendenciák alapján a turisztikai ágazat idén megközelíti a 2019-es év teljesítményét.

A szálláshelyek telt házzal üzemeltek a húsvéti hosszú hétvégén és pünkösdkor is így fognak. Az idén rekordárbevétel, minden eddigit meghaladó vendégszám várható a hazai szállodákban – állapították meg, hozzátéve, hogy 

az összesített turisztikai forgalom az év végéig meghaladhatja a 37 millió vendégéjszakát, ami 25 százalékkal több, mint 2021-ben 

és csupán tíz százalékkal marad el a 2019-es rekordév eredményeitől.

Az MTÜ hangsúlyozta: Európában egyedülálló módon a 2019 óta működő NTAK rendelkezik pontos adatokkal a hazai szálláshelyekről, amelybe naponta, online érkeznek be minden hazai szálláshely, így a szállodák statisztikai adatai is. A szálláshelykezelő szoftverekből automatikusan beküldött, garantált és pontos adatok az önbevallásos adatszolgáltatást váltják fel, amelyek a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéseinek alapját adják. 

Az NTAK-nak köszönhetően így az MTÜ-nek van valós képe a teljes hazai szálláshelyszektor forgalmi adatairól.

A KSH számára önbevallásos módon küldött adatszolgáltatás viszont nem teljes körű, ám ennek az ellentmondásos helyzetnek hamarosan véget vet a turisztikai ügynökség és a statisztikai hivatal közötti megállapodás, amelynek eredményeként a szálláshelyek kizárólag az NTAK-ba küldenek adatokat az eddigi online formában, és a későbbiek folyamán a KSH is ezeket fogja használni. 

– Ezzel tovább csökkennek a szálláshelyek adminisztrációs terhei, és végre valós és koherens, a teljes szektorra kiterjedő adatokat publikálhat a hivatal is– jegyezte meg az MTÜ.

Csúsztatott a 444.hu Tévesen magyarázta a KSH adataira hivatkozva a 444.hu május 17-én megjelent cikkének címében, hogy „a hazai szállodák negyede nem élte túl a járványt” – hívta fel a figyelmet a hivatal, amely hangsúlyozta: nincs olyan statisztikai adata, publikációja, amiből ezt a következtetést lehetne levonni. A KSH kifejti: havonta közölnek gyorstájékoztatókat a kereskedelmi szálláshelyek adatairól. Ebben azon cégeket veszik figyelembe, amelyek a tárgyhónapban, vagy legalább annak egy részében nyitvatartottak és fogadtak szállóvendéget, és erről teljesítették is a hivatal felé fennálló statisztikai adatszolgáltatási kötelezettségüket. – A szállodák egy része csak szünetelteti tevékenységét, és a járvány alatti, illetve az azt követő időszakot olyan felújítási munkálatok elvégzésére fordítja, amelyek vendégek fogadása mellett nem kivitelezhetők. Így bár nincsenek nyitva, működésük folyamatosnak tekinthető. Olyan szálloda is elképzelhető, amely ugyan fogadott szállóvendéget, de a KSH felé erről adatot nem szolgáltatott – emeli ki a KSH, amely szerint a 444.hu cikke tévesen következtetett arra, hogy a válság előtti turisztikai rekordévhez, 2019 márciusához képest a rendelkezésre bocsátott idei márciusi adatok alapján a szállodák egy része nem élte túl a járványt.

Borítókép: Megközelíti a 2019-es szintet az idei vendégforgalom (Fotó: Világgazdaság/Kallus György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.