Tavaly kevesebben fektettek be többet

A legnagyobb méretű egyedi tranzakciókra Magyarországon az energetika, valamint a vegyipar területén került sor.

Magyar Nemzet
2022. 06. 07. 10:23
vegyipar Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly a hazai és a külföldi befektetők 241 tranzakcióban összesen 225,3 millió euró értékű kockázati és magántőkét fektettek be magyarországi székhelyű vállalatokba, 2020-hoz képest a társaságok száma 0,4 százalékkal csökkent, míg a befektetett összeg öt százalékkal nőtt, ami az átlagos befektetési összeg kismértékű emelkedését eredményezte, megközelítve az egymillió eurót (937 ezer euró) – közölte a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület (HVCA) tegnap a távirati irodával. 

A HVCA jelentése szerint tavaly a befektetők 41 hazai cégből szálltak ki. Hasonlóan az előző évhez, a legtöbb befektetést magvető fázisban hajtották végre; 131-et a 248-ból. Startupfázisban 69-et rögzítettek. A befektetett összegek aránya kiegyensúlyozott képet mutatott: 26 százalékát startupok, 15 százalékát magvető, 29 százalékát növekvő fázisú és 16 százalékát késői fázisú vállalatok kapták.

A kockázati- és magántőke-befektetések által legjobban kedvelt két ágazat 2021-ben a fogyasztási cikkeket előállító és szolgáltató, valamint az információtechnológia és kommunikáció (ICT) szektor volt. E két területen működő vállalkozásokhoz került a cégek székhelye szerint a befektetett tőke 64 százaléka, illetve e két ágazatból került ki a forráshoz jutó társaságok 58 százaléka. A legnagyobb méretű egyedi tranzakciókra Magyarországon az energetika, illetve a vegyipar területén került sor; előbbinél 1,8, utóbbinál 1,5 millió eurót ért el a befektetések átlagos értéke.

A hazai és külföldi befektetők 2021-ben 41 magyarországi cégből szálltak ki, a kiszállások befektetéskori értéke negyvenmillió eurót ért el. A magyarországi cégek esetében a leggyakrabban választott kiszállási mód, amire 2021-ben 19 vállalat esetében került sor, a menedzsment általi kivásárlás volt. A második leggyakoribb módja a kiszállásnak a sikertelen befektetés nyomán történő könyvleírás volt, erre tíz cég esetében került sor. Hat olyan tranzakcióra került sor, ahol a vevő szakmai befektető volt. Befektetéskori értéken számolva ez utóbbi ügyletek tették ki a tranzakciók negyedét.

A magyarországi alapkezelők 2021-ben létrehozott alapjaikba összesen 466 millió euró értékű új forrást gyűjtöttek, ami jelentősen meghaladta a 2020-ban gyűjtött 156 millió eurót. A tőke 99 százaléka a kelet-közép-európai régióbeli, illetve hazai intézményi megtakarítóktól került az itteni alapokba, ami lényegesen magasabb, mint a régió más országaiban. 2021-ben az előző évhez képest sokkal kevesebb állami forrás érkezett a magyarországi alapokba, ugyanakkor az alapítványok, a nagyvállalatok, valamint a bankszektor sokkal meghatározóbb szerepet játszott a forrásgyűjtésben.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kuruz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.