időjárás 24°C Eufrozina , Kende 2023. szeptember 25.
logo

Orbán Viktor: Ősszel Magyarország ellenfelei egyszerre lépnek fel a követeléseikkel

Németországban is hatalmas az elégedetlenség, veszélyben az energiaellátás biztonsága

Önpusztítók az unió intézkedései

Magyar Nemzet
2022.09.30. 06:45 2022.09.30. 08:14
Önpusztítók az unió intézkedései

Folyamatosan nyomást gyakorolnak a német ellenzéki pártok a szövetségi kormányra. Egyesek azt mondják, hogy a kancellárnak nem kellene támogatnia az EU-s szankciós politikát, mert a gazdasági háború értelmetlennek és hasztalannak bizonyult. Egy másik párt szerint pedig a kormánynak világosabban kellene beszélnie a segítségnyújtás terén, mert egyetlen számlát sem lehet homályos ígéretekkel kifizetni – írta a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Úgy tűnik, hogy az Európai Unió kifogyott az új ötletekből, hogy miként kezelje Oroszországot: az orosz fegyveres erők részleges mozgósítása után az EU külügyminiszterei a már megszokott ötlethiánnyal reagáltak, és elfogadják a nyolcadik szankciócsomagot Oroszország ellen – jelezte az Alternatíva Németországért (AfD) ellenzéki párt a közleményében. Jelezték: a korábbi szankciók már bebizonyították, hogy értelmetlenek és nem működnek. Az oroszok helyett ráadásul az európaiak, köztük „a németek szenvednek az önpusztító szankcióktól”.

Az AfD emlékeztet arra, hogy „az energiaárak 35,6 százalékkal, az élelmiszerárak pedig 16,6 százalékkal emelkedtek augusztusban az előző évhez képest. Egyik vállalat a másik után kénytelen fizetésképtelenséget jelenteni, miközben az államadósság egyre nagyobb mértékben fenyeget. És Oroszország? A szankciók ellenére kiválóan üzletel és örül a Gazprom-csoport rekordnyereségének. Kell ennél többet tudnunk?” – tette fel a kérdést a német jobboldali párt, amely szerint a német szövetségi kormány – élén Annalena Baer­bock zöldpárti külügyminiszterrel – inkább csak elmélyíti a konfliktust, ahelyett hogy a párbeszédre és a béke elősegítésére törekedne – írta a V4NA.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió pártszövetsége is éles kritikát fogalmazott meg a kormány cselekvőképtelensége miatt. A CDU/CSU parlamenti frakciója szerint a „made in Germany” a tét. Úgy vélik, a szövetségi kormánynak végre be kell mutatnia egy átfogó koncepciót a biztonságos és megfizethető energiára és az új gazdasági erőre, és nincs helye több ígéretnek, sem próbálkozásnak.

„A szövetségi kormánynak végre fel kell ébrednie. Melyik vállalat lesz képes hosszú távon fenntartani magát a rekordmagas energiaárak mellett? A gázfogyasztás visszafogása együtt jár a termelés visszafogásával, az áthelyezésekkel és a munkahelyek megszűnésével. A gázellátási válság a villamosenergia-piacot is elérte, az árak az egekbe szöknek. Hol van a Scholz által a választási kampányban megígért négycentes ipari áramár?” – tette fel a kérdést Julia Klöckner, a CDU/CSU-frakció gazdaságpolitikusa.

Kiemelte, hogy a javaslataik már hetek óta a parlament előtt vannak: „a három atomerőműnek tovább kell működnie, a gázadót el kell törölni, a vállalatoknak energia-alapárat kell megállapítani és átfogó kompenzációt kell nyújtani. Ezenkívül a támogatásnak végre el kell jutnia a magas energiaköltségek által különösen érintett vállalatokhoz és vállalkozásokhoz.” Egyúttal hangsúlyozta, hogy homályos ígéretekkel nem lehet számlákat fizetni. Friedrich Merz frakcióvezető is sokkal világosabb kormányzást követel a szociáldemokratákból, a zöldpártiakból és a liberálisokból álló koalíciótól.

– A vállalkozásoknak és a magánszemélyeknek most lett nyilvánvaló, hogy mennyire fontos az energiabiztonság és az energiaköltségek kérdése, hiszen a problémák egyre nagyobbak. Lehetnek nehézségekről szóló üzenetek, de egyértelműségre van szükség – jelentette ki Merz.

Borítókép: Ezrek tüntetnek a német kormány energiapolitikája ellen (Fotó: Europress/AFP)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.