Gyármentő likviditási garanciaprogramba kezd az MFB

A százmilliárd forintos keretösszegű program január elsejével kezdődik.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 11. 16. 12:34
Pick gyár Szeged Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) a háború, a kiszabott szankciók és az így kialakult energiaválság Magyarország gazdaságára gyakorolt hatásainak ellensúlyozására garanciaprogramot vezet be a nagyvállalatoknak és a középvállalatoknak – jelezte az MFB. 

A közlemény felhívta arra a figyelmet, hogy a vállalkozásoknak jelenleg elsősorban a napi likviditásuk biztosításához, az emelkedő alapanyag- és energiaköltségek megfizetéséhez, továbbá munkavállalóik megtartásához van szükségük forrásra. A szűkülő hitelkínálat miatt ugyanakkor nem vagy csak magas áron jutnak hozzá finanszírozáshoz, ezért indokolt a Gyármentő likviditási garanciaprogram bevezetése.

Az MFB kezesség- és garanciavállalásának kiemelt célja, hogy a hitelezés élénkítésén keresztül hozzájáruljon a vállalatok versenyképességének fenntartásához és növeléséhez.

A garanciaprogram keretében az MFB kezességet, illetve garanciát biztosít a minimum ötven főt foglalkoztató, legalább évi nettó négymilliárd forint (tízmillió euró) forgalmat elérő vállalkozásoknak.

Ez a hazai nagyvállalatok és a középvállalatok körén keresztül a kisebb cégeknek is segítséget jelent, hiszen közvetve a mikro-, kis- és középvállalati rétegből kikerülő beszállítók is forráshoz jutnak.

Az MFB kezesség- vagy garanciavállalásának mértéke a hitelintézet által nyújtott hitel vagy pénzkölcsön tőkeösszegének, illetve a hitelintézet által vállalt garancia vagy kezesség összegének legfeljebb nyolcvan százaléka lehet, futamideje legfeljebb öt év, összege maximum húszmilliárd forint.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter múlt csütörtökön jelentette be, hogy a kormány, szem előtt tartva a gazdasági recesszió elkerülését, valamint a teljes foglalkoztatottság megőrzését, mérlegelte a helyzetet, és a már bejelentett Gyármentő programon túl, újabb segítségként kétszázmilliárd forintos keretösszegű Gyármentő garancia- és hitelprogram megkezdéséről döntött. A két részből álló program 2023. január 1-jén kezdődik. A program egyik elemeként az MFB százmilliárd forint keretösszegű Gyármentő likviditási garanciaprogramot vezet be. A program másik elemeként az Eximbank Zrt. százmilliárd forint keretösszegű Gyármentő beruházási hitelprogramja lesz elérhető – emlékeztetett a távirati iroda. 
 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Éberling András)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.