Ingyenpénz az államtól: már több mint háromszázezer gyermeknek van babakötvénye

A babakötvényekben elhelyezett összeg az előző év átlagos inflációja felett három százalékkal kamatozik, és a befizetések mellé tavaly óta duplájára emelt kormányzati támogatás jár – emlékeztetett Hornung Ágnes.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI/Facebook2023. 01. 15. 11:01
HORNUNG Ágnes
Budapest, 2022. december 8. Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelõs államtitkára köszöntõt mond a Gyermekfejlõdési kérdõív a kisgyermekek fejlõdésének nyomonkövetése szolgálatában címû konferencián a Néprajzi Múzeumban 2022. december 8-án. MTI/Kovács Anikó Fotó: Kovács Anikó
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre több család él a lehetőséggel, hogy ezzel a kedvező megtakarítási formával tegye könnyebbé gyermeke, gyermekei majdani életkezdését. 

Az értékpapírszámlákon csaknem kétszázmilliárd forintot tartanak nyilván

– írta. Az államtitkár tájékoztatása szerint minden magyar állampolgárságú újszülött részére automatikusan jár 42 500 forint összegű életkezdési támogatás, amelyet a Magyar Államkincstár a gyermek nevére szóló életkezdési letéti számlára helyez. Ez az összeg a letéti számlán az inflációval megegyező mértékkel kamatozik.

Ha a szülő, törvényes képviselő vagy más hozzátartozó a gyermeknek a Magyar Államkincstárnál Start-számlát nyit, akkor erre kerül át az életkezdési támogatás összege, és a magasabb éves hozamú babakötvényben kamatozik tovább. Ez esetben a szülők, hozzátartozók is tudják befizetéseikkel gyarapítani a megtakarítást. 

E befizetések után tíz százalék állami támogatás jár, amelynek maximuma 2022. január 1-jétől évi hatezer forintról 12 ezer forintra nőtt. 

Mindez azt jelenti, hogy havi tízezer forint befizetéssel már hozzá lehet jutni a maximális állami támogatáshoz – emlékeztetett.

A babakötvény ezen kívül az előző év átlagos inflációja felett három százalékkal kamatozik. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult és nevelésbe vett gyermekek esetén az állami támogatás ugyancsak tavaly a korábbi 12 ezer forintról 24 ezer forintra emelkedett – közölte.

Arra is kitért, hogy Start-számlát nemcsak a szülő, hanem a gyermek más hozzátartozója is megnyithatja, és befizetéseivel gyarapíthatja. A számlanyitás nemcsak személyesen, hanem ügyfélkapun keresztül is intézhető.

A babakötvény – nevével ellentétben – nemcsak újszülöttnek nyitható, hanem a gyermek 18 éves koráig bármikor lehetőség van erre. A megtakarításról a gyermek (fiatal felnőtt) 18. életévének betöltése napjától, de legkorábban a Start-számla megnyitását követő harmadik év elteltétől rendelkezhet

 – írta.

2018. január 1-jétől a Köldökzsinór programnak köszönhetően a külföldön élő magyar gyermekeknek is kérelmezhető az életkezdési támogatás. Ugyanúgy nyitható Start-számla is részükre, tehát az ehhez kötődő állami támogatások ugyanúgy járnak, mint a Magyarországon élő magyar gyermekeknek – közölte Hornung Ágnes.

Az adatok szerint egyre többen döntenek úgy, hogy Start-értékpapírszámlát nyitnak gyermeküknek a Magyar Államkincstárnál annak érdekében, hogy a megtakarításaik babakötvényben kamatozzanak tovább – jelezte.

Ismertetése szerint tavaly mintegy 34 500 új Kincstári Start-értékpapírszámlát nyitottak, és decemberben az aktív Kincstári Start-értékpapírszámlák száma meghaladta a háromszázezret.

Az előző évhez, 2021-hez képest emelkedett az új Kincstári Start-értékpapírszámla-nyitások száma, ezen belül hozzávetőleg duplájára emelkedett a hitelintézetektől a Magyar Államkincstárhoz áthozott Start-számlák száma. 2022. december 31-én a mintegy 302 ezer aktív Kincstári Start-értékpapírszámlán összesen csaknem 199 milliárd forintot tartottak nyilván – olvasható az államtitkár közösségi oldalán.

Borítókép: Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára (Fotó: MTI/Kovács Anikó)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.