Nem söpört el mindent a háború

A gazdaság számos területén sikerült eredményeket elérnie hazánknak az elmúlt esztendőben. A háború és a szankciós politika kedvezőtlen hatásai az idei költségvetést is átírták, de továbbra is van mire alapozni.

2023. 01. 02. 6:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország az utóbbi évek legnehezebb hónapjait hagyta maga mögött a 2022-es esztendővel. Februárban Oroszország inváziót indított Ukrajna ellen, amelyre az Egyesült Államok és az Európai Unió szankciók sorával válaszolt. Egyes országok jelentős mennyiségű fegyverrel is támogatták a megtámadott felet, míg forintban számolva ezermilliárdokat bocsátottak az ukrán kormány rendelkezésére. Mindennek következtében nemcsak a háborús készletek fogyatkoztak meg, de a szankciók miatt Európa energiaforrásai is megfogyatkoztak. A magyar kormány kezdetektől fogva a békét sürgette, és megtagadta a fegyverszállításokat hazánkon keresztül. A háború és a szankciók következményeit azonban így sem kerülhette el az ország. Olyannyira nem, hogy a jövő évi költségvetést is módosítani kellett. Ezzel együtt sikerült olyan gazdasági eredményeket elérni, amelyeket érdemes visszaidézni.

Novemberben derültek ki a harmadik negyedéves gazdasági növekedési adatok. Magyarország – Lengyelországgal együtt – annak ellenére is az uniós növekedési rangsor élmezőnyébe jutott, hogy a helyreállítási forrásokat még nem kapta meg. 

Hazánk akkor az ötödik lett az uniós rangsorban. A második negyedévben ennél is jobb helyet csíptünk meg, akkor a harmadik helyen futottunk be.

A cseppet sem kedvező körülmények ellenére tavaly folytatódott az adócsökkentés is. A kormány hatszázmilliárd forinttal mérsékelte a munkáltatói közterheket, ezzel Magyarország 2022-ben is megőrizhette az első helyét az uniós országok között. Hazánk ugyanis 2021-ben is az első lett a tagállamok adócsökkentési sorában. Míg a legtöbb uniós országban növelték az elvonások mértékét, Magyarország a legnagyobb mértékben csökkentette 2021-ben. Az Eurostat jelentése szerint nálunk 34 százalékra javult a GDP-arányos adóterhelés 2021-ben, ezzel szemben az uniós átlag a 42 százalékot közelítette.

A háború hatásai ellenére beruházások terén is növekedést tudtunk felmutatni. Így például a második negyedévben 3500 milliárd forintnyi fejlesztés valósult meg, amely 7,8 százalékos növekedést mutatott éves szinten. A hazai beruházási ráta a 28 százalékot közelítette akkor, ami az egyik legkedvezőbb volt az Európai Unióban.

A munkaerőpiacon is sikerült előrelépni. Júniusban a foglalkoztatottak száma rekordmagasra, 4 739 000 főre emelkedett. Ezzel párhuzamosan a munkanélküliségi ráta a járvány előtti szint alá javult. 

A magyar munkanélküliségi arány ezzel az egyik legkedvezőbb lett az Európai Unióban.

Szintén kiemelkedő eredmény volt, hogy Magyarországon kapott legnagyobb szerepet az unióban a családok aránya az adósságfinanszírozásban. A pénzügyminiszter ennek kapcsán arra hívta fel a figyelmet, miszerint hazánk stabilitását erősíti, hogy az államadósság negyedét ma már a magyar emberek tartják kézben, 2010-ben ez az arány csupán három százalék volt. Azaz: a kamatjövedelem a családoknál marad, nem külföldiek jövedelmét növeli.

Lapunk beszámolt arról is, hogy a magyar minimálbér idei, 16 százalékos emelése az egyik legnagyobb a környezetünkben. Hozzánk hasonló megállapodás született Lengyelországban is, ahol januártól 16 százalékos emelésről döntöttek, míg Szlovákiában nyolc százalékkal emelték a legkisebb béreket. Észtországban, ahol tavaly a legnagyobb volt az éves infláció, 11 százalékkal növelték a minimálbért.

Sikerként könyvelhető el az is, hogy az Energie-Control Austria és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal megbízásából készült nemzetközi ár-összehasonító vizsgálat szerint novemberben is a magyar lakossági végfogyasztói árak voltak a legalacsonyabbak szerte Európában.

A mérleg másik serpenyőjében a magas infláció rontja az eredményeket, azon belül is az élelmiszerek drágulása. Ezt a kormány az egyes termékekre bevezetett árstoppal igyekszik ellensúlyozni. 

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.