Felelőtlenség az időjárásra alapozni az unió gázellátását

Az uniós tagállamoknak tizenöt százalékkal csökkenteniük kell a gázfogyasztásukat. Ez viszont jelentős gazdasági kockázatokkal jár, a döntés visszavetheti Európa ipari termelését, amely már így is gondokkal küszködik.

2023. 03. 29. 13:06
null
GERMANY, RHINELAND-PALATINATE, LUDWIGSHAFEN AM RHEIN, BARGE STOPPED ON THE RHINE FOR THE NIGHT AND BASF INDUSTRIAL PLANTS (Photo by JEAN ISENMANN / ONLY WORLD / Only France via AFP) Fotó: JEAN ISENMANN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brüsszeli Energia Tanács annak ellenére meghosszabbította az uniós gázspórolási rendeletet, hogy Magyarország és Lengyelország ellene szavazott. A döntés értelmében a tagállamoknak tizenöt százalékkal csökkenteniük kell fogyasztásukat.

Hortay Olivér, a Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője emlékeztetett: az európai gázigény tavalyi, tizenhárom százalékos csökkenésének több mint felét a kiugróan kedvező időjárás (azaz a szerencse) és a termelés visszaesése (azaz a kibontakozó gazdasági válság) okozta. A szakértő szerint aligha számíthatunk arra, hogy az időjárás mindig kegyes lesz a kontinenshez, így a gázigények tartós, tizenöt százalékos csökkenése csak az ipari termelés visszaesése árán érhető el, ami a gazdasági problémák mélyüléséhez, azaz romló versenyképességhez, gyárleépítésekhez és a munkanélküliség növekedéséhez vezethet. 

Ahhoz tehát, hogy az Európai Unió még többet spóroljon, jó eséllyel a gazdaság tartós visszafogására lesz szükség.

– A tavaly augusztusi – eredetileg a fűtési időszakra tervezett – rendelet meghosszabbítása ráadásul ezúttal a nyári időszakot is érinti, amikor az ipari igények aránya jóval nagyobb a teljes fogyasztásban. A döntéssel az Energia Tanács éppen ellentétes folyamatokat idéz elő, mint amin dolgoznia kellene. A fogyasztás mesterséges, tartós csökkentése nem megoldja, hanem tartóssá teszi az unió gazdasági problémáit. Európának ugyanis nem kevesebb, hanem több gázra van szüksége – magyarázta az üzletágvezető.

Hasonlóan nyilatkozott a döntésről a minap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is. A tárcavezető hangsúlyozta: ha az ipar földgázfelhasználását mesterségesen csökkenteni kell, akkor az azt jelenti, hogy előáll a gazdaság visszaesésének kockázata. A miniszter hozzátette: ráadásul Brüsszel most újra lopakodó módon vesz el hatásköröket a tagállamoktól, hiszen az energiafelhasználás, a nemzeti energiamix összeállítása, a gazdaság szerkezetének meghatározása kifejezetten nemzeti döntéskörbe tartozik. Azzal, hogy előírják a földgázfelhasználás csökkentését, gyakorlatilag megsértik ezt a szuverén tagállami jogot.

Szijjártó Péter szerint ebben a helyzetben egyetlen észszerű és hatékony megoldás lehet. Ez pedig az, ha növeljük az Európába irányuló földgázkínálatot.

Lapunk korábban több cikkben is felhívta arra a figyelmet, hogy a  háború kitörése és az energiaválságot mélyítő szankciós politika következményeként egyre nagyobb hátrányba kerül az európai gazdaság, amely több területen már korábban is csak cammogott az Egyesült Államok mögött. A tengerentúlon tavaly átlagosan mintegy hatoda volt a földgáz ára az európainak, és hosszabb távon is három-négyszeres különbség várható. Számos európai szinten is meghatározó német nagyvállalat, köztük a Volkswagen és a BASF is jelezte: ha Európa nem tud versenyképes energiaellátási alternatívát kínálni, kénytelenek lesznek jobb esetben leállítani az új európai beruházásokat, rosszabb esetben pedig teljesen elhagyni a kontinenst.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.