Nem könnyű megkerülni a Roszatomot

Egy orosz és egy francia vállalat közös projektje teszi lehetővé, hogy tovább működhessen egy orosz típusú atomerőművek ellátásához szükséges nukleáris fűtőelemgyár Németországban – ismertette a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA nemzetközi hírügynökség2023. 04. 03. 5:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alsó-szászországi Lingenben található ANF fűtőelemgyár a francia Framatome-csoporthoz tartozik. Az orosz reaktortípusokhoz szükséges fűtőelemek gyártása érdekében a Framatome és az orosz állami vállalat, a Roszatom leányvállalata, a TVEL közös céget alapított Franciaországban, és továbbra is szoros együttműködést terveznek az ilyen fűtőelemek gyártása terén. 

Most a német környezetvédelmi minisztériumnak mint nukleáris engedélyező hatóságnak egy kérelem alapján kell döntenie arról, hogy a jövőben Lingenben gyárthatnak-e fűtőelemeket orosz típusú kelet-európai atomerőműveknek – írta a Der Spiegel.

Bár a német gazdasági minisztérium eleinte próbálta megkerülni az orosz Roszatom vállalatot, ez végül a jelek szerint nem sikerült. Eredetileg a francia Framatome és a Roszatom egyik németországi leányvállalatának közös vállalkozását tervezték. Ezt a kérelmet az ukrajnai háború kitörése után azonban visszavonták, miután Robert Habeck szövetségi gazdasági miniszter jelentős kétségeket fogalmazott meg az engedélyezéssel kapcsolatban. Így most a Roszatom francia leányvállalata száll be a projektbe. 

A bejelentés után azonnal támadások érték a német kormányt, amely továbbra is azt állítja, hogy a nyugat-európai országok a zöldenergia elterjedésével véget vethetnek a függőségüknek az orosz energiaimporttól. 

Különös tekintettel a gáz- és olajimporttól való függetlenedésre helyeznék a hangsúlyt, amelytől Németország a hidegháború után függővé vált. A Der Spiegel beszámolója szerint azonban úgy tűnik, hogy legalábbis az atomenergia terén a német tisztviselők nem ilyen szigorúak, és szükséges rossznak tartják az orosz részvételt a lingeni ANF fűtőanyagrudakat gyártó üzemben. Az ügyletre reagálva éles kritikát fogalmazott meg a Zöldek alsó-szászországi energiaügyi minisztere, Christian Meyer, aki mérgezőnek minősítette az üzletet. – Véget kellene vetni a Putyinnal való üzletelésnek – jelentette ki a politikus. 

Európának azonban továbbra is szüksége van az atomenergiára, amihez láthatóan kikerülhetetlenül kapcsolódik a Roszatom és annak leányvállalatai. Bár a Moszkvából származó egyéb energiaexporttal szembeni szankciók mellett többen szorgalmazták, hogy az EU hasonló korlátozásokat vezessen be a nukleáris exportra vonatkozóan is, amelyet szinte teljes egészében állami tulajdonú vállalatok irányítanak, végül ezt elvetették. 

Többek között éppen azért, mert az unión belül számos ország energiaellátása erősen függ a Roszatom ilyen jellegű exportjától. 

Eközben, bár komoly problémái vannak a biztonságos energiaellátással, úgy tűnik, Németország nem adta fel azt a tervét, hogy idén áprilisban bezárja a jelenleg még működő, utolsó három atomerőművét a környezetvédelem jegyében. Az atomerőművek kapacitásait a tervek szerint megújuló energiával kívánják pótolni. Ahogy arról a V4NA beszámolt, egy felmérés szerint azonban a németek jóval több mint kétharmada nem szeretné, hogy áprilisban leállítsák a tartalékban meghagyott maradék atomerőműveket. 

A bonni Konrad Adenauer Alapítvány közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek összesen 71 százaléka támogatja az atomenergia megfelelő rendszerekkel történő előállítását és csupán alig több mint negyedük szerint kellene Németországnak végleg szakítania az atomenergiával.

Borítókép: illusztráció (Forrás: Shutterstock)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.