Drága volt a lecke: fordulat az atomenergia megítélésében + videó

A német atomerőművek bezárásának társadalmi költsége már korábban is elérte az évi 12 milliárd dollárt.

Magyar Nemzet
2023. 01. 07. 9:08
SVÉDORSZÁG ATOMERŐMŰ
SVÉDORSZÁG ATOMERŐMŰ Barsebäck Silhouette Fotó: Rutger Blom
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rövid idő alatt az európai polgárok tömegei váltak atomenergia pártivá. Hogy mi a fordulat oka és mi a tanulsága, arról Hortay Olivér, a Századvég klíma és energiapolitikai üzletágának vezetője beszélt a közösségi oldalán. 

– Az atomenergia szerepe az Európai Unió ellátásában egészen a közelmúltig a közösség legmegosztóbb energiapolitikai területeinek egyike volt. A technológia gazdasági, ellátásbiztonsági és környezetvédelmi mutatói kedvezőek, így az alkalmazása – a legmeghatározóbb szakmai szervezetek szerint is – indokolt. Néhány uniós tagállam radikális zöldpártjai azonban több évtizedes kitartó munkával elhitették választóikkal, hogy ez nem így van, az atomerőművek rosszak és azokat be kell zárni. Az érzékenyítés néhol – például Németországban, vagy Ausztriában – sikeres volt, a társadalom nagy része az atomenergia ellen fordult, és ez ellehetetlenítette az új beruházásokat, sőt a németeknél a még működő erőművek leépítéséhez vezetett – emlékeztetett a szakértő. Aztán szembejött a valóság és kiderült, hogy az ideológiavezérelt energiapolitikáért súlyos árat kell fizetni. 

A Berkeley Egyetem kutatójának becslése alapján a német atomerőmű bezárások társadalmi költsége már korábban is elérte az évi 12 milliárd dollárt.

Az energiaválság kirobbanása óta pedig valamennyi európai előtt világossá vált, hogy az ellátásbiztonság nem ideológiai kérdés és a kapacitáshiány költségei az egész közösség gazdaságát recesszióba taszíthatják. 

– A jó hír, hogy az uniós polgárok pillanatok alatt megtanulták a leckét. Míg korábban az európai lakosság két és félszer akkora része ellenezte, mint támogatta az atomenergiát, az arány mostanra megfordult. A változás különösen szembetűnő a radikálisan atomellenes tagállamokban. Németországban például a technológiát elutasítók aránya néhány év alatt a harmadára, 65 százalékról húsz százalékra esett – ismertette Hortay Olivér. A szakértű ugyanakkor jelezte: a rossz hír, hogy a nyugati politikai elit egy része továbbra is ragaszkodik korábbi ideológiavezérelt politikájához. A koalíciós kormányon lévő német Zöldek például még úgy is a megmaradt atomerőműveik bezárását sürgetik, hogy a választóik nem értenek egyet törekvésükkel.

Világosan látható, hogyha a Zöldek meg szeretnék őrizni hatalmukat, előbb utóbb változtatniuk kell. A probléma, hogy minél tovább húzzák a fordulatot, annál nagyobb kárt okoznak a német és az európai polgároknak.

– Többé nem szabad engedni, hogy az energiaellátással kapcsolatos szakmai kérdéseket a politika ideológiai síkra terelje, mert annak láthatóan nincs jó vége. Úgy tűnik, hogy Európában a józan ész végre felülkerekedhet. Jó lenne, ha ezt a radikális atomellenes pártok nem akadályoznák tovább – tette hozzá a szakértő.

 

Borítókép: Atomerőmű Svédországban (Forrás: Flickr)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.