Szijjártó Péter: Tovább nő a francia szerepvállalás a paksi atomerőmű bővítésében

A nukleáris energia terén fontos együttműködés jött létre Franciaország és Magyarország között, amelynek immáron gyakorlati következményei és leágazásai is vannak − húzta alá Szijjártó Péter hétfőn Franciaországban. A külgazdasági és külügyminiszter mellett ma Orbán Viktor kormányfő is Párizsba utazik, hogy Emmanuel Macron államfővel tárgyaljon.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 13. 16:34
null
Fotó: MARTON_KIRALY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország a francia Framatome szerepének további növeléséről tárgyal a paksi atomerőmű bővítésében, annak érdekében, hogy a német kormány ne tudja blokkolni az irányítástechnika szállítását − közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn a franciaországi Flamanville-ben. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a vállalat jelenleg is épülő atomerőművénél tett látogatásáról beszámolva kijelentette, hogy hazánk történetének egyik legjelentősebb beruházása, a paksi bővítés nem lehet sikeres francia együttműködés nélkül, hiszen az erőmű lelkének számító irányítástechnikai rendszert egy francia-német konzorcium gyártja. − Legalábbis kellene, hogy gyártsa és leszállítsa − hangsúlyozta, aláhúzva, hogy a német kormány még mindig nem hagyta jóvá a Siemens Energy részvételét.

Ez abszolút nem tisztességes és nem fair magatartás Németország kormányának részéről, hiszen az energiaellátás kérdése nemzeti hatáskörben van, az energiaellátás biztonsága szuverenitási kérdés

− fogalmazott. Hozzátette: ezért a kormány a francia Framatome szerepének további növeléséről tárgyal, hogy Berlin ne tudja tovább blokkolni az irányítástechnika érkezését.

Annak érdekében, hogy nyugat-európai irányítástechnikai rendszer legyen a paksi atomerőműben, a magyar–francia nukleáris együttműködést tovább bővítjük, a Framatome szerepét pedig tovább növeljük a paksi beruházásoknál

− jelentette be.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy az ukrajnai háború és az arra válaszul elrendelt büntetőintézkedések miatt globális energiaellátási válság állt elő, miközben a klímaváltozás hatásai miatt egyre nő a nyomás a világon. − A jövőben az energiaellátás terén két dolgot kell megoldani. Hogy legyen biztonságos, olcsó, hosszú távon jó előre kiszámítható energiaellátás, és mindez úgy történjen meg, hogy a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe vegyük − mondta.

Teljesen egyértelmű, hogy ezt a két célt a nukleáris energia tudja kielégíteni

− szögezte le.

A miniszter közölte, hogy Magyarország az atomenergia területén Európában fontos vezető szerepet tölt be, s tagja azon nukleáris koalíciónak, amelyet viszont egyértelműen az észszerű energiapolitikát folytató Franciaország vezet. 

A nukleáris energia terén fontos együttműködés jött létre Franciaország és Magyarország között, amelynek immáron gyakorlati következményei és leágazásai is vannak

− fogalmazott.

Orbán Viktor Emmanuel Macronnal tárgyal

Szijjártó Péter mellett Orbán Viktor kormányfő is Franciaországba utazik ma, ahol Emmanuel Macron francia elnök látja vendégül az Elysée-palotában. 

 

Az egyeztetés középpontjában az ukrajnai háború, az energiaválság, Európa versenyképessége, valamint az európai védelmi ipar erősítése lesz. 

 

A francia sajtó szerint a találkozó a március végi Európai Tanács ülésére való felkészülésként értelmezhető. 

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Fotó: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.