Vesztett erejéből péntekre a forint, jövő héten kamatcsökkentés

Nem tudta megtartani a folyamatos erősödési pályát a forint a hét elején produkált szintekhez képest, a jegybank ugyanis már a hét közepén jelezte, hogy megindítja jövő héten a kamatcsökkentést. Azóta nem igazán tud magához térni a forint, kérdés, hogy a Monetáris Tanács keddi kamatdöntő ülésére megnyugszanak-e a piaci kedélyek – írja a Figyelo.hu.

Magyar Nemzet
2023. 04. 21. 17:22
null
Budapest, 2016. szeptember 10. Tízezer és húszezer forintos bankjegyek egy pénztárcában. Magyarország ma is hivatalos fizetõeszközét, a forintot, 70 évvel ezelõtt, 1946. augusztus elsején vezették be. A pengõt felváltó új pénz nevét I. Károly történelmi aranyforintjáról kapta.MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: MTI/Faludi Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erősen indította a hetet a magyar deviza, az euró–forint keresztárfolyam nem sokkal hétfő dél előtt a 372-es szint alá csökkent. Idén még nem volt ilyen erős a hazai fizetőeszköz, sőt majdnem egy évet kellene visszapörgetni az időskálán az alacsonyabb árfolyamszintekért – számolt be a hét első napján a VG.hu.

A lényeg a 373-as támaszszint letörése volt; a KBC Equitas elemzői már reggel azt írták, ha sikerül a 373-as szint letörése, az újabb lendületet adhat a forintnak. Jó hír volt a hét kezdetén a magyar fizetőeszköz szempontjából az is, hogy a dollár továbbra sem mutatott nagy erőt, ez pedig mindenképp kedvező fejlemény lehet a régiós devizák számára, így a magas kamatkörnyezet mellett akár további forinterősödésre is esélyt adtak az elemzők.

A forint erősödése hétfőn még további reményekkel kecsegtetett, a hét közepén már nem érte meg valutát váltani a nyári nyaraláshoz                                                                             Fotó: Kallus György

A forint a hét első felében tehát továbbra is élvezte a 18 százalékos kamatszintből adódó óriási felárat. A Raiffeisen Bank elemzői csapata úgy vélte, ahogy csökken a lazítási várakozás a jegybankkal szemben (pontosabban tolódik későbbre), úgy emelkednek a bankközi kamatlábak is, ami pedig azt jelenti, hogy a forint védelmet élvez mindenféle külső sokkal szemben, az árfolyam felértékelődése pedig folyamatos marad. Két kisebb botlást leszámítva a magyar nemzeti valuta árfolyama rendületlenül emelkedett az őszi, 434 forintos mélypont óta.

Közelít a nyár, és a külföldre utazó, euróváltásra készülő pihenni vágyóknak kérdésünkre az ING Bank vezető elemzője azt ajánlotta, hogy érdemes most kiváltani a nyaraláshoz szüksége uniós valutát. „A piac ugyanis bizakodó, és kedvező fordulatot várnak az infláció alakulásában is” – tette hozzá Virovácz Péter. 

A befektetőknek kedvező a 18 százalékos kamat, a két-három forintos napi euróárfolyam-mozgások pedig nem veszélyesek. Külön fontos és pozitív tény, hogy kedvezően alakulnak az uniós pénzek körüli események. Amennyiben ez a folyamat végig kedvező irányban halad, a forint tovább erősödhet – akár 365 forintos euróig –, és akkor lehet, hogy korainak tűnik majd, hogy már április közepén megvettük az eurót. Viszont ha bármely kedvezőtlen esemény – akár az uniós pénzekkel, akár egy váratlan kamatcsökkentéssel – bekövetkezik a következő hetekben, újra jelentősen gyengülhet a forint az euróval szemben.

Nos, a kamatcsökkentés nem lesz váratlan a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának jövő keddi kamatdöntő ülésén, miután szerdán Virág Barnabás arról beszélt, hogy az MNB a jövő héten elkezdheti a kamatcsökkentés többlépcsős folyamatát. Meg is lett a hatása a bejelentésnek: a hét közepén jelentősen gyengült a forint az euróval szemben, este a 377-es euróár körül mozogtak a kötések.

Péntek reggel még mindig 377–378 forint között mozgott az euró ára, és a forint a hét utolsó munkanapjának délelőttjén sem tudott fordítani a helyzeten: mind az euróval, mind a dollárral szemben érdemben gyengült. A pénteki kereskedelemben az euróért 378 forint körül, míg a dollárért hozzávetőleg 345 forintot kellett fizetni.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.