Új néven nyílhat meg pár éven belül Szatmárnémeti ikonikus szállodája

Rövidesen megkezdődik a Szatmárnémeti régi főterén található egykori Pannónia Szálló épületének felújítása, amelynek köszönhetően Szatmárnémeti városa felkerül a nemzetközi turizmus térképére. A teljes beruházás költsége közel harmincmillió euró, a felújítás után a szálloda hatvankét szobával nyitja meg kapuit a közönség előtt.

Magyar Nemzet
2023. 07. 05. 8:30
Pannónia Szálló, Szatmárnémeti Fotó: Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan megkezdődik Szatmárnémetiben az egykori Pannónia Szálló felújítása, hogy a századfordulós magyar szecessziós építészet egyik legszebb példáját képviselő épület régi fényében nyithassa meg kapuit a nagyközönség előtt.

A Pannónia Szálló Szatmárnémeti ikonikus épülete volt. Fotó: Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány

A teljes körű felújítását és korszerűsítését követően az épületben a tervek szerint 2025-től az InterContinental (IHG) Hotels & Resorts nemzetközi lánc Hotel Indigo nevű márkája alatt szálloda működik majd, a Hotel & More Group magyar szállodamenedzsment-társaság üzemeltetésében – derül ki a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány tájékoztatásából. A romániai Partiumban található ingatlanban egykor Pannónia Szálló, majd Dacia Szálloda néven működött a hotel, azonban a Bálint Zoltán és Jámbor Ferenc építészek tervei alapján 1902-ben épült műemlék épület állapota az elmúlt évtizedekben jelentősen leromlott.

A hányattatott sorsú egykori szálloda megmenekülése a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítványnak köszönhető. A rendkívül leromlott állapotú műemlék épület 2020-ban került az alapítvány tulajdonába. Az alapítvány célja, hogy professzionális szakmai partnerek bevonásával új funkcióval lássa el a házat, az építészeti örökség megóvása szempontjából egyedülálló értékmentő fejlesztést végrehajtva, amely a kiemelt műemléki státussal összefüggő hosszadalmas előkészítést és engedélyezést követően kezdődhet el.

A Hotel Indigo-fejlesztésről a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány, az IHG Hotels & Resorts, valamint a Hotel & More Group a közelmúltban írt alá megállapodást.

A teljes beruházás értéke közel 30 millió euró. A felújítás után a szálloda 62 szobával nyitja meg kapuit a közönség előtt, emellett az eredeti funkcióhoz hasonlóan egy nagy méretű bálterem és több konferenciaterem lesz kialakítva. A vendégek kényelmét szolgálja majd a helyi és nemzetközi specialitásokat kínáló étterem és a wellnessközpont is.

 

Fénykor A Pannónia Szálló építése a századfordulón Szatmárnémeti akkori polgármesterének, Hermán Mihálynak a kezdeményezésére kezdődött el. A szecessziós épület Bálint Zoltán és Jámbor Ferenc építészek tervei alapján épült fel. Az egykori régi törvényszék helyén 1901-ben indult el az új szálló alapjainak kiásása, majd egy évvel később, 1902-ben adták át az épületet. Az 1903-as bécsi építészeti világkiállításon a Szatmárnémeti akkori főterén frissen felhúzott Pannónia Szálló épületének ítélték oda a második helyezésért járó díjat. A Pannónia Szálló fénykorában bálok színtere volt, majd később Dacia Szállodára keresztelték át, de a város életében a teljes XX. században fontos szerepet töltött be. A szálló állapota az elmúlt évtizedekben jelentősen leromlott, így egyre sürgetőbbé vált egy teljes körű rekonstrukció.

Borítókép: Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.