Egyértelmű előnyökkel járhat az egyszeri pluszjuttatás a Szép-kártyák esetében

A Szép-kártya összegkeretének egyszeri, egyösszegű bővítése mind a munkaadónak, mind a munkavállalónak előnyös lehet, ugyanakkor a lapunk által megkérdezett szakértő szerint nem minden szállásadó nyerhet egyformán azzal, ha augusztus helyett szeptembertől lehet hidegélelmiszer-vásárlásra fordítani az elkölthető keretet.

M. Orbán András
2023. 07. 02. 6:40
null
Budapest, 2022. január 15. Egy, az OTP Bank által kibocsátott Széchenyi Pihenõkártya, (SZÉP Kártya) egy kártyaformátumú, univerzális, elektronikus utalvány, amelyet a munkavállaló munkáltatójától kaphat béren kívüli juttatásként, a cafeteria keretein belül. A SZÉP Kártyával alapvetõen belföldi üdülést, meleg étkezést, különbözõ egészségügyi, szépségápolási, wellness- és sportszolgáltatásokat, illetve kulturális és szórakozási lehetõségeket lehet kifizetni. Egy kormányrendelet értelmében 2022. február 1-jétõl 2022. május 31-ig mindegyik SZÉP-kártya minden alszámlájáról lehet hideg élelmiszert vásárolni. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Róka László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyjából mintegy 2,5 millió kártya van forgalomban jelenleg. Vélhetően ennél jóval alacsonyabb azok aránya, akik ezekre a kártyákra rendszeresen juttatást is kapnak, ugyanakkor az is látható, hogy a Szép-kártyát kifejezetten sokan használják és népszerű juttatási forma – mondta el lapunk megkeresésére Regős Gábor, a Makronóm intézet szakmai vezetője.

Karnok Csaba
Az a szállásadó, amely a külföldi vendégekre épít, nem érezné meg, ha augusztus helyett szeptembertől lehetne hidegélelmiszert venni Szép-kártyával. Fotó: Karnok Csaba

Az egyszeri, kétszázezer forintos keretbővítésről azt mondta, nem számít arra, hogy minden munkáltató megteszi ezt. Ez egyszeri kifizetésekre alkalmas, és mivel kedvezményesebb adózású, ezért jobban megéri ilyen formában különjuttatást adni – pláne, ha a munkavállaló még könnyebben el is tudja költeni. A jelenlegi inflációs környezetben mindenképpen jó eszköz lehet, hiszen a reálbérek érdemi csökkenése látszik az eddigi hónapokban, tehát a munkavállalóknak jól jönnek az extra források.

A könnyítések egyik látható célja, hogy a Szép-kártyákon lévő rendelkezésre álló összeget elköltsék a munkavállalók, bár a korábbiaktól eltérően a határidőig el nem költött összeg nem vész el teljesen. Regős Gábor ennek kapcsán emlékeztetett, a tavaly október 15-e után feltöltött egyenleget egy éven belül fel kell használni, ellenkező esetben a bank 15 százalékos díjat von le belőle minden év március 20-án, illetve szeptember 20-án. Ezt kilencven nappal megelőzően azonban értesíteni kell a várható díjról a kártyatulajdonosokat, hogy legyen idejük elkölteni pénzüket. Ezt a díjat minden pénzösszegre csak egyszer lehet felszámítani. Az intézkedés célja a kártyákon alvó mintegy százmilliárd forint aktivizálása volt.

A szállásadók forgalmán belül nagy jelentőséggel bír a Szép-kártya – húzta alá Regős Gábor annak kapcsán, hogy a szállásadók kezdeményezték, hogy a kártyákat ne augusztus, hanem szeptember elsejétől lehessen hidegélelmiszer-vásárlásra is felhasználni. A kép azonban árnyaltabb. A szakértő kifejtette, a 2021-es 185,7 milliárdos árbevételből 35,4 milliárd, míg a 2022-es 352,1 milliárdos árbevételből 33,5 milliárd érkezett Szép-kártyáról, azaz a turizmus újraindulását követően a teljes forgalom mintegy tizede. Ha csak a belföldi-szállásdíjbevételt nézzük, annak értéke 108,5 milliárd forint volt 2022-ben, így a Szép-kártya-használat aránya ezen belül is jelentős. Bár a szálláshelynek nemcsak szálláshely-szolgáltatásból lehet bevétele, hanem például vendéglátásból vagy szabadidős programból is, azaz nem állítható, hogy a szállásdíjak harmadát Szép-kártyával fizették volna a hazai vendégek. A turizmuson belül kiemelkedően erős a nyári időszak, tehát a július–augusztus. Tavaly a kereskedelmi szálláshelyek bevételének 13,8 százaléka augusztusban képződött. Ha feltesszük tehát, hogy a Szép-kártya a teljes bevétel tizedét jelenti, akkor a forgalom 1,4 százalékát érintené az egy hónappal való eltolás – magyarázta a szakértő.

Regős Gábor hozzátette, vélhetően azonban a Szép-kártyás költések a szálláshelyek esetében jobban koncentrálódnak a nyári időszakra, azonban sokan Szép-kártya nélkül is nyaralnak, vagyis nem esik ki a teljes forgalom. A szállásadók egy kicsit tehát nyernek azzal – éves bevételüknek maximum egy százalékát –, ha a módosítás csak később lép életbe, míg a kiskereskedelemben ez a hatás a magasabb teljes volumen és a kereslet kisebb rugalmassága miatt sokkal kisebb. Emellett sokan már lefoglalhatták a bejelentés előtt a szállásukat augusztusra, ők a változtatás nyomán nem valószínű, hogy visszamondanák azt. A szállásadók esetében fontos hangsúlyozni – fűzte hozzá –, hogy lehet olyan szálláshely, ahol ez a hatás jóval nagyobb, de olyan is, ahol nem is létezik, például egy külföldi vendégforgalomra építő szállodánál. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Róka László)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.