Van olyan terület, amely a nehézségek közepette is bővülni tudott

Kiemelt kormányzati cél, hogy az idén elkerüljük a recessziót és visszatérjen az ország a növekedési pályára.

Magyar Nemzet
2023. 08. 31. 8:53
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A beruházások volumene a második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva 13,5 százalékkal csökkent, míg az előző negyedévhez képest – szezonálisan kiigazítva – 4,1 százalékkal mérséklődött. A visszaeséshez a legtöbb nemzetgazdasági ág hozzájárult. A teljesítményérték mindössze a feldolgozóiparban, valamint néhány, összességében kisebb súlyú területen emelkedett. A külföldi érdekeltségű vállalkozások visszafogottabb beruházási teljesítménye mellett az állami tulajdonú vállalatok is mérsékelték fejlesztéseiket, ez utóbbiaknál meghatározóan az uniós forrásból megvalósuló projektek kisebb ráfordításai okozták a visszaesést – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). 

– Az adatokból az is látszik, hogy a második negyedévben további 31 milliárd forinttal nőtt a beruházások szintje folyó áron, míg 2023 első fél évében összességében 436 milliárd forinttal, 6434 milliárd forintra emelkedett a beruházások értéke – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. 

Az egyes nemzetgazdasági ágakat tekintve kiemelhető, hogy a gazdaság gerincét jelentő feldolgozóipar nem csak folyó áron volt képes növelni a beruházások szintjét a háború és a szankciók okozta nehéz gazdasági helyzet ellenére, hanem volumenét tekintve is 7,7 százalékos bővülést tudott elérni.

– A beruházások volumenében látható csökkenést elsősorban az elhibázott szankciók miatt létrejött infláció, valamint az így kialakult kedvezőtlen kamatkörnyezet okozta, továbbá a bázishatáson keresztül meghatározó a tavalyi időszak erős teljesítménye is. Az árnövekedésen túlmutatóan a beruházásokat az is visszavetette, hogy a brüsszeli bürokrácia két ország esetében kizárólag politikai okokból tartja vissza a forrásokat, így sem Magyarország, sem pedig Lengyelország nem jut hozzá a neki járó pénzügyi eszközökhöz – hívta fel a figyelmet a fejleményekre a minisztérium.

A tárca kiemelte: cél, hogy 2023-ban az év egészét tekintve elkerüljük a recessziót, 2024-ben pedig újra dinamikus, négyszázalékos növekedési pályára állítsuk a gazdaságot, miközben megvédjük a nyugdíjasokat, a családokat és a munkahelyeket. A kormány a beruházás- és exportvezérelt gazdaság további megerősítése érdekében legutóbb arról hozott döntést, hogy a mezőgazdasági beruházások elősegítését szem előtt tartva az agrár-Széchenyi-kártyán keresztül többlettámogatott hitelekkel segíti a gazdálkodókat. Az intézkedésnek köszönhetően az agrár mikro-, kis- és középvállalkozások a jelenlegi szankciós kamatkörnyezetben rendkívül kedvező, ötszázalékos kamat mellett érhetik el a forrásokat.

– A beruházások alakulásának nagy szerepe volt a kedvezőtlen második negyedéves GDP-adatban. A költségvetési szervek beruházásai 18 százalékkal estek vissza, ami az állami és önkormányzati forráshiánnyal, illetve az uniós források visszatartásával magyarázható. A legalább ötven főt foglalkoztató vállalkozások esetében a mérséklődés ennél kisebb, tízszázalékos volt – nyilatkozta Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető közgazdásza. – Az mindenképpen kedvező, hogy a vállalkozások kevésbé fogták vissza a beruházásaikat, azonban meglepő, miszerint a KSH külön is kiemeli, hogy a külföldi érdekeltségű vállalkozások beruházásai is csökkentek, hiszen ezeket kevésbé érinti a magas kamatkörnyezet. Nem feltétlenül magyar banknál vesznek fel hitelt forintban, valamint a külföldi nagyvállalatok amúgy is kevésbé részesülnek uniós forrásokból – magyarázta a szakértő. 

Regős Gábor felhívta a figyelmet arra is, hogy mindezek mellett a külföldi működőtőke beáramlásának fennmaradását mutatja a feldolgozóipar beruházásainak 7,7 százalékos bővülése, melyen belül különösen is dinamikus növekedést ért el a járműgyártás. 

– A következő negyedévekben a beruházási adatok még nem lesznek kedvezőek, azonban a kamatkörnyezet fokozatos normalizálódása segítheti a vállalati beruházások beindulását. Az állami és önkormányzati beruházások esetében a hazánknak járó uniós források beérkezése szükséges az ismételt növekedéshez – tette hozzá a közgazdász.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.