Mutatjuk, hogy miért emelkednek az üzemanyagárak

Több ok húzódik meg az üzemagyarárak emelkedése mögött. Ezek között globális, európai, regionális és országos szintű tényezők is szerepelnek, melyek mind befolyásolják az árak mozgását.

2023. 09. 21. 4:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az üzemanyagok drágulása valójában több tényező együttes következménye. Ezekből négyet érdemes kiemelni Hortay Olivér szerint. A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője a közösségi oldalán vázolta fel a helyzetet. A szakértő a drágulás mögött egy globális, egy európai, egy regionális és egy országos szintű okot említett meg.

Az első pont arra világít rá, hogy az olajnagyhatalmak kitermelésük csökkentésével felfelé hajtják a világpiaci árakat. A Brent típusú nyersolaj hordónként ára a nyár közepén még hetven és hetvenöt dollár között mozgott, a minap viszont már kilencvennégy dolláron zárt, majd átlépte a kilencvenöt dollárt is.

Második pontként arra érdemes emlékeztetni, hogy az olajtermékekre vonatkozó februári embargó – az üzemanyag-kereskedők tartalékainak kipörgésével – egyre költségesebbé teszi a gázolaj behozatalát Európába.

– Az Európai Unió továbbra is importra szorul, az új ellátási útvonalak pedig hosszabbak és közvetítőkkel terheltek – azaz drágábbak, mint a korábbiak voltak – magyarázta a szakértő. Hortay Olivér harmadik okként arra mutatott rá, hogy a régiónk szempontjából továbbra is fontos orosz nyersolaj árelőnye folyamatosan csökken a nyugati termékekkel szemben. Az orosz Urals és a nyugati Brent közötti rés februárban harminckét dollár volt hordónként, most tizenöt.

Az olajnagyhatalmak felfelé hajtják a világpiaci árakat. Ez is hozzájárul az üzemanyagárak emelkedéséhez. Fotó: Shutterstock
 

Végezetül azt sem lehet kihagyni a sorból, hogy a Magyarországra érkező olaj tranzitdíját az ukrán és horvát fél folyamatosan és drasztikusan emeli. Ma már Ukrajnán keresztül 3,5-szörös, Horvátországon keresztül pedig csaknem ötszörös áron juthatunk energiához.

– Horvátország esetében indokolt lenne az Európai Bizottság beavatkozása – hiszen a gyakorlat versenyjogi szempontból aggályos, ráadásul a horvát fél piaci erejét a szankciós törekvések megemelték – de egyelőre nem történik semmi – említette Hortay Olivér. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.