Üzemanyagárak: magas tranzitdíjakkal számolhatunk jövőre is

Magyarország, amely eleve magas ukrajnai olajtranzitdíjjal indítja 2024-et, csak remélheti, hogy január 1-jétől nem lesz újabb emelésre. Jelenleg az olajárak sem mutatnak a csökkenés irányába.

2023. 09. 19. 12:59
null
Borítókép: A Barátság II. kőolajvezeték fogadópontja a Mol Nyrt. százhalombattai Dunai Finomítójában (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország augusztus 1-je óta több mint kétszer (2,33-szor) annyit fizet egy tonna kőolaj Ukrajnán keresztüli szállításáért, mint az elmúlt év első napján. Az emelés négy lépcsőben történt – írta elemzésében a Világgazdaság, megjegyezve, hogy a magas tranzitdíjaknak jelentős szerepük van abban, hogy a környező országokhoz képest nálunk a legmagasabbak az üzemanyagárak.

Forrás: VG-gyűjtés / Magyar Nemzet grafika

Az áremelésekről az ukrán fél előre értesítette a magyar partnert, ugyanakkor a magyar importőr, végső soron pedig a végfelhasználók szempontjából kiemelten kellemetlen, hogy 

a behozatal éves mennyiségéből a nagyobbik tétel arra az időszakra esik, amikor a tarifa is magasabb,

 legalábbis ez következik az Ukrainian Business News orosz forrásokra hivatkozó, májusi cikkéből. A szaklap ugyanis akkor értesülései alapján azt írta, hogy 2023. második negyedévétől a Barátság olajvezetéken továbbított napi mennyiség júliustól 30,5 százalékkal 321 ezer hordóra nő. Ez nem kizárólag a magyar piacra szánt mennyiség, hanem a Barátságon áthaladó összes, ahogyan a tranzit díja is minden olyan vevő számára emelkedett, amelyik ezen a csövön vásárol.

A hasonló magyarországi és szlovákiai árak, pontosabban gyártási költségek mellett az azonos nagyságú tranzitdíjon kívül szól az is, hogy a pozsonyi és a százhalombattai finomító is mintegy harminc százalékban tud orosztól eltérő forrású olajat feldolgozni. Igaz, arról a Világgazdaságnak nincs információja, hogy a két finomító egymáshoz képest milyen áron jut orosz, illetve attól eltérő forrású kőolajhoz, és arról sem, hogy az említett harmincszázalékos lehetőséget mennyire használják ki. Márpedig ez megnehezíti az üzemanyagárakra ható tényezők súlyának kiderítését. (Arról azonban érkezett hír, hogy a Slovnaft júliusban csökkenteni kényszerült a termelését a felhasznált, nem orosz olaj minőségi problémái miatt.) 

Nem érdektelen a kőolaj ára sem a lap cikke szerint, mivel a benzin drága voltát – meghatározó súllyal a nyersolaj ára, a termelés egyéb költségei, az értéklánc piaci szereplőinek árrése és az adózási rendszer okozzák, és csak kis mértékben a nyersolaj szállítási költsége. Nem tett jót a kitermelés csökkentése sem, valamint a gázolaj eltérő árazása, valamint igen jelentős tényező a dollár drágulása, sokkal jelentősebb tétel, mint a tranzitdíjak.

Ha Ukrajna 2024. január 1-jétől nem emel tranzitdíjat, továbbá az évi 4,8 millió tonnás magyar importtal, a 21 eurós tonnánkénti tarifával és a mostani, 384 forintos euró-árfolyammal számolva az ország jövő évi olajtranzit-számlája 100,8 millió euró, vagyis 38,7 milliárd forint lenne. A szám sokkal nagyobb lenne a miniszterelnök által megjelölt mennyiségre vetítve, ami mellett az szól, hogy a Barátság vezetéken ellátott, szlovákiai Slovnaft finomító is a magyar Molé – zárul az elemzés, amely teljes terjedelmében itt olvasható

Borítókép: A Barátság kőolajvezeték magyarországi fogadópontja (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.