Magyar állami fejlesztés a legígéretesebb európai mesterséges intelligencia megoldások között

Az elmúlt időszakban a digitalizált és felhasználóbarát közigazgatás fejlesztése központi feladattá vált az Európai Unióban. A Joint Research Centre nemrég megjelent jelentése azt elemzi, hogyan javítja Európa-szerte a mesterséges intelligencia (MI) a különböző informatikai rendszerek együttműködését a közszférában. Az Európai Bizottság tudományos testülete a Magyarország állami digitalizációját végző IdomSoft fejlesztését a hét legígéretesebb megoldás közé sorolta. A cég fejlesztése az üzemeltetési költségek csökkentéséhez és a hivatali adminisztráció tehermentesítéséhez járul hozzá.

2023. 10. 18. 16:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság Joint Research Centre (Közös Kutatóközpont) független szakértői által készített tanulmányok releváns támpontot jelentenek az Európai Unió számára, amelyek felhívják a figyelmet a kiemelkedő európai fejlesztésekre és eredményekre. A kutatóközpont október elején hozta nyilvánosságra a „Mesterséges intelligencia az interoperabilitás érdekében az európai közszférában” című tanulmányát, amelyben az európai országok közigazgatást segítő MI-megoldásait elemezte. 

A 720 felvetett megoldás közül 189-et vizsgált meg, ezek közül pedig a hét legígéretesebbnek tartott fejlesztést fejtette ki részletesen. A hétből az egyik a magyarországi IdomSofté.

 

Az IdomSoft együttműködése a Pázmány Péter Katolikus Egyetem kutatóival

A digitális közigazgatás célja, hogy az állampolgárok áttérjenek a közügyeik online intézésére, ami gyorsaságot és könnyű kezelhetőséget ígér, valamint az adataik biztonságát is garantálja. Ezeknek előfeltétele az érintett informatikai rendszerek összehangolása, integrációja.

A vállalat az Infokommunikációs és Információtechnológiai Nemzeti Laboratórium (InfoLab) keretén belül, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel közösen, különböző mesterségesintelligencia-alapú megoldásokat vizsgál és alkalmaz annak érdekében, hogy MI által vezérelt üzemeltetést (Artificial Intelligence for IT Operations, röviden AIOPs) valósítson meg, azaz a rendszerek üzemeltetését a mai kornak megfelelő technológiai alapokra helyezze.

 

Amit máshol még kutatnak, az itt már gyakorlat

Ez a megoldás képes a rendszerben előforduló hibákat megtalálni és értelmezni, azonosítani az anomáliákat. Egyediségét az adja, hogy az adatok elemzésére a cégnél neurális hálózatokat hoztak létre, ami ezen a területen jelenleg még nem elterjedt gyakorlat, inkább kutatás szintjén foglalkoznak vele. A létrehozott neurális hálózatok akár előre képesek detektálni nem várt eseményeket, mint például a hirtelen megnövekvő felhasználóforgalmat egy újonnan bevezetett vagy frissített szolgáltatás esetén.

A rendszer egy részét a vállalat már használja a különböző felhőalapú szolgáltatások felügyeletéhez. Ez jelentősen automatizálja a korábban manuálisan végrehajtott folyamatokat, ami – mint azt a Joint Research Centre leírása is hangsúlyozza – nagyban hozzájárul az üzemeltetési költségek csökkentéséhez és a hivatali adminisztráció tehermentesítéséhez. A tanulmány emellett azért is méltatja az eljárást, mert a gépi tanulás (Machine Learning as a Service, röviden MLaaS) a GDPR-törvényeknek megfelelően begyűjtött adatok további analizálását, újrafelhasználását, ezáltal új rendszerek kidolgozását teszi lehetővé a jövőben.

Az Európai Bizottság kutatói észt, spanyol, litván, olasz és belga MI-megoldások mellett elemzik a cég fejlesztését mint „potenciálisan releváns” megoldást.

Az állami tulajdonú IdomSoft Zrt. az ezredforduló óta a magyar állampolgárok csaknem minden életeseményére kiterjedő digitális megoldásokat hoz létre. A szervezet a közigazgatási ügyintézések, eljárások rendszereit építi ki és üzemelteti, ezekkel többek között digitálisan és sok esetben automatizáltan intézhető a magyar állampolgárok adatváltoztatása, lakcímbejelentése vagy okmányainak pótlása.

A fejlesztőcég munkájának eredménye többek között a csippel ellátott elektronikus személyi igazolvány, valamint az, hogy 2023 óta az állampolgároknak nem szükséges maguknál tartaniuk a jogosítványukat vezetés közben.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.