Kivezeti a kormány a betéti kamatsapkát

Már nem szükséges az intézkedés, a szokásos piaci környezethez igazodó befektetési döntések újra teret nyerhetnek.

2024. 03. 21. 10:54
bank, bankszektor, OTP Fotó: MTVA/Róka László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kivezeti a kormány a betéti kamatsapkát – jelentette be közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium. A kormány sikerrel törte le az inflációt, a hitelezés élénkülését segítő intézkedéseinek köszönhetően pedig folyamatosan csökkennek a kamatok. A magyar gazdaság erősödik, mutatói egyre kedvezőbbé válnak, hazánk megítélése egyre kedvezőbbé válik a külföldi befektetők körében is. Mivel a kormány korábbi intézkedései eredményesnek bizonyultak, egyes intézkedések fenntartása a továbbiakban már nem szükséges. Ezek közé tartozik a betéti kamatsapka is, amely a kormány megfontolt, aktuális gazdasági helyzetre reagáló döntése alapján 2024. április 1-jétől kerül kivezetésre – írják. 

A háború és az elhibázott szankciók következtében kialakult nehéz gazdasági helyzetet kihasználva egyes intézményi befektetők az infláció és a magas effektív jegybanki kamat miatt igazságtalanul nagy, kockázatmentes hozamokat és jövedelmeket realizáltak. A kormány határozottan fellépett ezzel a káros folyamattal szemben. 2022. november 22-től egyes intézményi befektetők, pénztárak, lakástakarékpénztárak, biztosítók, befektetési alapok és a legalább húszmillió forintot elhelyező lakossági ügyfelek, majd később a vállalkozások sem kaphattak a kereskedelmi bankoknál elhelyezett – látra szóló és legfeljebb egyéves futamidejű – betétjeik után a három hónapos diszkontkincstárjegy aukciós átlaghozamának mértékénél magasabb kamatot.

A betéti kamatsapka és annak kiterjesztése a vállalati szektorra továbbá azt a célt is szolgálta, hogy ösztönözze a beruházásokat, azaz a források ne ragadjanak be a számlákon, hanem a gazdaság körforgásába kerülve segítsék a fejlesztések megvalósítását és a gazdasági növekedést. Az intézkedések életbelépésekor a magas kamatkörnyezet akadályozta a hitelek felvételét, az infláció sikeres visszaszorításának köszönhetően ugyanakkor az irányadó jegybanki és bankközi kamat az azóta eltelt idő alatt közel tíz százalékponttal csökkent. A kormány intézkedései nyomán elinduló kedvező gazdasági változásoknak köszönhetően a szokásos piaci környezethez igazodó befektetési döntések újra teret nyerhetnek – olvasható a közleményben.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Róka László)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.