Turistacélpontból agglomerációvá alakult a Velencei-tó környéke

Fejér vármegyén belül a demográfia is jelzi a gazdasági erőt, az országos átlaghoz képest kevesebb a falusi csok-os település, ugyanakkora fizetőképes kereslet annál jobban ki tudja használni a támogatások nyújtotta lehetőségeket. A két megyei jogú városon kívül a Velencei-tó környéke is népszerű, azonban ma már sokkal inkább agglomeráció, mint turisztikai célpont.

2024. 03. 01. 5:21
null
Székesfehérvár, 2020. október 20. A Szent István-székesegyház (más néven székesfehérvári bazilika, Szent István-bazilika, belvárosi plébániatemplom). MTVA Fotó: Molnár-Bernáth László Fotó: Molnár-Bernáth László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több tényező is kiemelkedővé teszi a területét tekintve középmezőnybe tartozó, nagyjából 420 ezer lakosú Fejér vármegyét, ahol a Közép-Dunántúl GDP-jének hetven százalékát termelik – ismertette lapunk megkeresésére Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a régió ingatlanpiaci lehetőségei, kilátásai kapcsán.

újépítésű lakás, ingatlan, ház, csok plusz,
A székesfehérvári lakásárak a budapesti külső kerületekét közelítik
Fotó: Világgazdaság/Kallus György

Kifejtette, a gazdasági szerep a térség ingatlanpiacát és árait is meghatározza, egyúttal rámutatott: a Velencei-tó már nem annyira önálló turisztikai célpont semmint Budapest és Székesfehérvár agglomerációjának része. 

A KSH Ingatlanadattár szerint Fejér vármegyében 475 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár az összes ingatlantípus figyelembevételével a 2022-es év adatai alapján. A legfrissebb adatok szerint viszont nem a megyeszékhely számít a legdrágábbnak. Székesfehérvár 705 ezer forintos négyzetméterár-átlagot tudhat magáénak, ez magában foglalja a házak valamivel alacsonyabb és a lakások magasabb átlagárait is, összességében a szakértő szerint kijelenthető, hogy Budapest külső kerületeihez hasonló árakról beszélhetünk. 

A megye legdrágább települése Velence, ahol 830 ezer forint az átlag négyzetméterár, a következő a sorban Sukoró, illetve Etyek, tőlük nem sokkal marad el Gárdony a 750 ezer forintos átlagával. 

Balogh László felhívta a figyelmet, Fejérben két megyei jogú város található, a székhelyen kívül a másik Dunaújváros, ahol Székesfehérvárhoz hasonlóan szintén folyik egyetemi képzés.

Árak tekintetében Dunaújváros a 430 ezer forintos átlagával nagyjából hatvan százaléka a székesfehérvárinak, a legolcsóbb települések pedig Sárkeresztúr, Mezőkomár és Alap, azonban egyik sem százezer forintos négyzetméterár alatti, inkább a százötvenezres átlaghoz közelítenek. Rajtuk kívül további négy, azaz összesen hét település van a megyében, ami alacsony négyzetméterárúnak mondható, ez pedig a régió jövedelmi helyzetére is utal – mutatott rá a szakértő. 

Az albérletpiac szintén jól jelzi ezt, Székesfehérvár a maga kétszázezres lakbérátlagával a második legdrágább város. Az országszerte zajlott és zajló beruházások nyomán pedig szűkül a Budapest-vidék árolló.

Fejér vármegyén belül a demográfia is jelzi a gazdasági erőt. Amíg az ország településeinek bő négyötödében, itt a megye településeinek alig hatvan százalékában érhető el a falusi csok, ugyanis a településméret mellett ott vezették be, ahol nagyobb az elvándorlás. Fejérben viszont a magasabb ingatlanárak magasabb jövedelmi helyzetre utalnak, azaz a fizetőképesebb kereslet jól ki tudja használni az otthonteremtő támogatásokat.

A Duna House adatai szerint a legtöbb ingatlant a megyeszékhelyen értékesítették, amely után Dunaújváros következett, de népszerű volt még a Velencei-tó környéke, Gárdony is – mondta el Benedikt Károly, PR és elemzési vezető lapunk megkeresésére. Az előbbiekhez kapcsolódva hozzátette, Fejér vármegye kínálja a hetedik legkevesebb Falusi CSOK-os települést, 62 tartozik ide a 108-ból. Közülük a megyeszékhely közelében található Seregélyes, Zámoly és Pátka lehet a legkeresettebb, valamint a Balaton közelben található Lepsény népszerűségét erősítheti a támogatás elérhetősége.

Szólt arról is, a megújult otthonteremtési támogatások hatására az ingatlanmegtekintések aránya 20-30 százalékkal emelkedett a területen dolgozó kollégák beszámolója alapján. A CSOK Plusz szinte minden tranzakcióban megjelenik, hiszen vagy a támogatás segítségével keresnek új otthont az érdeklődők, vagy CSOK Plusszal vásárló családnak adta el az ügyfél a régi ingatlanát.

A Velencei-tó környékén a letelepülő nyugdíjas vásárlók egy része 40 millió forintig keres, jó részük pedig a 60-70 millió forint közötti ársávban. A tó környéki lokáció kedveltnek számít a kisgyermekes családok körében is, akik megközelítőleg 100 négyzetméteres otthonokat keresnek, 65-80 millió forintos értékhatár között. Ez utóbbi vásárlói réteg jellemzően aktív a megyeszékhelyen is, ahol szintén ebben az értékkategóriában keresnek lakhatást a CSOK Plusz segítségével.

Borítókép: Székesfehérvár (Fotó: MTVA/Molnár-Bernáth László)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.