Támogatások segítik az állattenyésztés fenntarthatóságát

Huszonkétmilliárd forintos keretösszeggel nyíltak pályázatok.

2024. 04. 26. 13:46
Debrecen, 2023. augusztus 17.
Szarvasmarha a 32. Farmer-Expo nemzetközi mezõgazdasági és élelmiszeripari szakkiállításon, a nyitónapon Debrecenben 2023. augusztus 17-én.
MTI/Czeglédi Zsolt
Illusztráció Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen 22 milliárd forint keretösszeggel két, teljesen új intézkedéssel támogatja a hazai állattenyésztés fenntarthatóságát az Agrárminisztérium (AM) – közölte a minisztérium pénteken az MTI-vel. Megjelent ugyanis az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelem kompenzációs kifizetésére és a húshasznú szarvasmarha állatjóléti támogatására kiírt vidékfejlesztési pályázati felhívás a 2027-ig tartó KAP Stratégia Terv keretei között. A támogatási kérelmek benyújtására 2024. június 3-tól július 3-ig lesz lehetőség.

A közlemény szerint az Antimikrobiális rezisztencia (AMR) elleni küzdelem kompenzációs kifizetés című pályázat az állattartó típusú, nagy létszámú árutermelő minősítésű sertés, baromfi és szarvasmarha tartó tenyészetekben segíti elő az antimikrobiális rezisztencia kialakulásának megelőzését. A felhívás normatív, vissza nem térítendő támogatást biztosít a mintavétel és rezisztenciavizsgálat elvégzésére. A kedvezményezettek a kötelezettségek betartásáért – az ötéves kötelezettségvállalási időszak alatt – évente, tenyészetenként 657 eurónak megfelelő forintösszegű támogatásban részesülhetnek.

Az Állatjóléti támogatás a húshasznú szarvasmarha ágazatban című felhívás a hét hónapnál idősebb, nőivarú húsmarha állományok tartási, takarmányozási és higiéniai körülményeinek javítását támogatja. A kiírás a több gondozói felügyelet biztosításának, a belső és külső élősködők elleni védekezésnek, az ásványi anyag kiegészítés alkalmazásának, a csülökápolás és a többlet almozás biztosításának, valamint a több élettér, legelő biztosításának ösztönzésével segíti az állatjóléti feltételek javulását. A gazdálkodók – az ötéves kötelezettségvállalási időszak alatt – a kötelező és választható előírások együttes betartásáért évente, állategységenként akár 258,5 eurónak megfelelő forintösszegű, vissza nem térítendő hozzájárulást kaphatnak. 

A felhívások és az azokhoz kapcsolódó tájékoztató anyagok, mellékletek az Agrárminisztérium tematikus weboldalán, a https://kap.gov.hu felületen találhatók.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.