A feketén foglalkoztatottakkal együtt kophat ki a minimálbér

A fizetésekre is meglepő hatással lehet a koronavírus-járvány, a minimálbér szerepe tovább halványulhat Magyarországon. Ennek az Európával ellentétes folyamatnak az az oka, hogy hazánkban eddig sokakat az alkalmi munkaerőből bocsátottak el, és a nem szabályosan foglalkoztatottakból. A zsebbe kapott pénz a minimálbéresekre a legjellemzőbb.

Nagy Kristóf
2020. 06. 06. 19:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevesebb a minimálbér összegéért dolgozó, mivel a világjárványnak eddig leginkább az alacsony keresetű munkalehetőségek és az alkalmi lehetőségek estek áldozatául. A Magyar Nemzet kérdésére egyre több munkaerőpiaci szereplő látja rendkívülinek, hogy egy válsághelyzetben a minimálbérért dolgozó alkalmazottak száma csökken, Magyarország ebből a szempontból kivételt jelent – legalábbis hivatalosan.

Több pénzt keres a legtöbb valóban minimálbéres Magyarországon, a 250 ezer hivatalosan erre az összegre bejelentett munkavállaló a tapasztalatok szerint jövedelmének egy részét zsebbe kapja. A részben feketén foglalkoztatottakat korábban a turizmusból jelentették be, ám a járvány miatt gyakorlatilag teljesen leállt ez az ágazat. A járvány alatt más területekre is igaz, hogy többségében azok a munkahelyek szűntek meg, amelyek alkalmi, vagy kölcsönzött munkavállalókat szívtak fel, mert közöttük található a legtöbb kötelező legkisebb keresetű alkalmazott.

Hosszabb távon sem várható a minimálbéresek drasztikus megemelkedése. Ennek oka, hogy sok munkakör középfokú végzettséghez kötött, ahol a minimálbér feletti, garantált bérminimum összegét kell megfizetnie a munkaadónak. A középfokú végzettséghez kötött, kötelező legkisebb keresetet is meghaladó fizetéseket ráadásul nem szorítja le a válság, mivel ezekben, a magasabb fizetésért foglalkoztató munkakörökben nem történtek leépítések. Sőt, valószínűleg egyre keresettebbek lesznek, mint a mérnöki és digitális szaktudással rendelkező munkatársak.

Európában ugyanakkor arról is szól a munkaadók és a munkavállalók bevonásával folytatódó konzultáció, hogy a válság a keresetekre is kihat, és sok állásba csak minimálbérért vehetnek fel munkavállalókat. Az Európai Bizottság ezért a szociális partnerek véleményét kéri, milyen iránymutatásokat, javaslatokat fogalmazzon meg, illetve hogyan segíthető elő, hogy a kötelező legkisebb bér is tisztességes megélhetést jelentsen. Az Európai Bizottság ugyanakkor nem kötelezné a tagállamokat az összeg kialakítására vonatkozó szabályokra, illetve egységes minimálbért sem szeretne.

Nem mond igazat tehát a magyar ellenzék, amikor azt állítja, jön az európai minimálbér.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.