A home office-tól függ a mobilok iránti kereslet

Érkeznek a webáruházak jelentései a novemberi akciózások fő termékeiről, az aktuális fogyasztási szokások bemutatásával a várhatóan lendületes black friday vásárlásokra hangolnak. Az  eMAG-gal tavaly összefonódott Extreme Digital a mobiltelefonok keresletét mérte fel. 

Magyar Nemzet
2020. 10. 22. 10:27
A woman holds an iPhone 11 Pro Max after it went on sale at the Apple Store in Beijing
A woman holds an iPhone 11 Pro Max while giving a live broadcast after it went on sale at the Apple Store in Beijing, China, September 20, 2019. REUTERS/Jason Lee - RC14406658D0 Fotó: Jason Lee
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a koronavírus-járvány első két hónapjában harmadával csökkent, a nyári hónapokban az áruházi értékesítés megerősödésével helyreállt az okostelefonok szokásos forgalma – közölte a piacvezető Extreme Digital, ahol október végéig az eladások közel felét a 6–6,5 colos érintőképernyővel szerelt készülékek miatt bonyolítják, míg a telefonok harmada az ennél is nagyobb, 6,5–7 colos modellekből kerül ki.

Az okostelefonok egyre inkább a munka szolgálatában is állnak Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej

Ennek az a fő fogyasztói motivációja, hogy a zsebre vághatóság helyett fontosabb lett, hogy a nagy képernyőn kényelmesen lehessen írni, illetve olvashatóbb legyen a digitális oldal, de a járulékos, átlagnál erősebb akkumulátor is sokaknak szempont – nyilván a home office elterjedésével kerültek előtérbe ezek az igények. Megállapították, hogy mivel csupán az eladások maradék húsz százalékát teszik ki a hatcolosnál kisebb készülékek, a képernyő szűkössége miatt egyre inkább visszaszorulnak ezek a modellek.

A közösségi oldalak továbbra is gyakran látogatott webhelyek Fotó: MTI/AP/Jenny Kane

Kosárszemle

A legnagyobb darabszámban a kártyafüggetlen, androidos készülékek fogytak a webáruházban: a legkelendőbb modellek a Samsung, illetve a teljes értékű Android szoftvert futtató, korábbi Huawei készülékek, valamint a Xiaomi aktuális telefonjai ebben a szezonban. Idén már a több hátlapi kamera is mindennaposnak számít, a legnagyobb darabszámban fogyó nyolc modell mindegyike ilyen. Az is kiderült, hogy egyre nagyobb arányban választanak vízálló kivitelű okostelefont az Extreme Digital vásárlói, míg a vezeték nélküli töltés jóval kevésbé népszerű funkció.

Kevesebb zsinórt ad a gyártó, emiatt nagyobb lesz a kereslet az utángyártott töltők iránt Fotó: MTI/EPA/Armando Babani

Jóval többen vásárolnak a szokásosnál gyorsabb képfrissítésű (90, 120 vagy 144 hertzes) képernyővel felszerelt okostelefont, amely a játékok, filmek gyors jelenetei, illetve a menük, weboldalak görgetése közben is minőségi élményt nyújt.

Jelezték, hogy már elérhetők az első 5G-s készülékek is, ám az igazi boom a jövő évben várható. Emellett, mivel az Apple-nek az az idei környezetvédelmi kezdeményezése, hogy csak adatkábelt mellékel a készülékeihez, hálózati adaptert és headsetet nem, arra számítanak, hogy sokan keresnek majd univerzális, többféle eszközhöz alkalmas töltőegységet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.