A járvánnyal változnak a fogyasztási szokások

A tavaszinál kisebb, de még mindig látványos hatással van a fogyasztásra a koronavírus-járvány második hulláma. Mostanában sűrűbben költünk magánegészségügyre és gyógyszerekre, az étteremre vagy szórakozásra szánt forintok viszont apadnak.

Horváth Éva
2020. 10. 16. 19:01
null
Az érintéses kártyás fizetés megemelt, 15 ezer forintos felső határa az év végéig megmarad Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány második hulláma is alakítja a bankkártyás költéseket. Megfigyelték, hogy a plasztikkártyás fizetések összege ezúttal is azokon a területeken csökkent, amelyeket korábban is kedvezőtlenül érintett a fertőzés terjedése. A költekezés visszaesésének mértéke szeptember-októberben ugyanakkor jóval kisebb, mint a tavaszi első hullám idején volt – áll az Erste Bank kártyaköltési tapasztalatokról készült legújabb felmérésében.

Rászoktak a vásárlók a készpénzmentes fizetésre. Jövőre is fokozódik a bankkártyák uralma Fotó: Havran Zoltán

Schreiber Réka, a hitelintézet központi operációjának vezetője kiemelte: ügyfeleiknél a kártyás költések volumene március közepétől április végéig 22 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, a jelentős esés helyett most inkább a fogyasztás átrendeződése jellemző.

Folytatódik a kedvezőtlen tendencia: tavalyhoz képest a vendéglátóhelyek, vagyis a hagyományos és gyorséttermek, a cukrászdák és bárok kártyaforgalma a járvány első időszakában több mint hatvanszázalékos visszaesést szenvedtek el, a mostani mínusz csak szeptemberben nyolc százalékot tett ki.

Kevesebben tudták kényelmi szolgáltatásokra költeni a pénzüket, de a vendéglátásban is maradt a kártyás fizetések magas aránya Fotó: Magyar Nemzet

Emellett a szórakozással kapcsolatos költések volumene is hétről hétre apadt, tekintettel, hogy már életben voltak a korlátozások a nyilvános helyekre. Szeptemberben a színházzal, mozival, múzeumok látogatásával kapcsolatos kártyás forgalom összességében 13 százalékkal csökkent, habár a pandémia első hullámában a visszaesés mértéke elérte a kilencven százalékot.

A magánegészségügyi szolgáltatók kártyaforgalma viszont felpörgött: idén eddig összességében 23 százalékkal több kártyás költést jegyeztek, mint egy évvel korábban, ebben a szeptember negyvenszázalékos megugrást hozott. A gyógyszertárak kártyaforgalma márciusban éves szinten 43 százalékkal nőtt, az ősz elején nyolc százalékot tett ki a bővülés.

Gyorsabb a kiszolgálás, ha érintéses bankkártyával, PIN-kód használata nélkül fizetnek a vevők Fotó: MTI/Balázs Attila

A Magyar Nemzeti Bank járványhatásokat vizsgáló tanulmányából kiderül: az egyértelmű nyertes, az elektronikus fizetési rendszer pénzforgalmának egy része az ötezer forint alatti sávból átcsoportosult a nagyobb értékű költésekhez, az átutalásoknál pedig a járvány hatására a korábbi kis értékű készpénzes tranzakciók egy része átcsatornázódhatott a 2020. március elején indult azonnali fizetési rendszerbe.

Az elektronikus fizetés terjedését biztosítja, hogy januártól minden online pénztárgépnél történő fizetés esetén biztosítani kell a bankkártyahasználat lehetőségét, ami több tízezer új üzletben teszi majd lehetővé, hogy a magyarok készpénzmentesen vásároljanak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.