Kihívások elé állította a járvány az atomerőművet

Gyorsan és a biztonsági előírások betartásával kellett igazodni a pandémia miatt világszerte zajló változásokhoz, amelyek nagyban befolyásolták az atomerőművi munkát.

Somogyi
2021. 01. 27. 13:45
null
Paksi atomerőmű, MVM, PAKS, energia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem döntött ugyan rekordot tavaly a Paksi Atomerőmű, de 16 054 gigawattórát meghaladó összes termelése a belföldi áram-előállításnak így is csaknem a felét tette ki. A 2020-as termelési adatok – amelyeket most ismertetett az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. – 1,42 százalékkal maradnak el a 2019-es rekordtól.

Az 1-es blokk éves rendes főjavítása még a járvány előtt, januárban kezdődhetett el, de a másik három blokk tervezett szerelését már a pandémia közepette kellett elvégezni, csakúgy, mint a folyamatos üzem közbeni karbantartások nagy részét.

Fotó: MTI

– A koronavírus megjelenésével gyors és a munkánkat jelentősen érintő változások mentek végbe a világban, amelyekhez azonnal, de a számunkra előírt normáknak továbbra is megfelelve kellett alkalmazkodnunk – beszélt a kihívásokról Pekárik Géza vezérigazgató.

– A rendkívül konzervatív, a biztonságot mindenek elé helyező rendszereinkben nagyon sokak számára jelentős áldozatot is jelentett az atomerőmű normál működésének fenntartása.

A munkájuk iránt mélyen elkötelezett kollégáink azonban ezúttal is megtették a dolgukat, ahogyan teszik azt már több mint harminc éve. Áldozatos munkájuknak és kitartásuknak köszönhetően a járvány kezdete óta folyamatosan tudjuk biztosítani a tőlünk elvárt villamosenergia-mennyiséget, garantálva ezzel Magyarország ellátásbiztonságát – jelentette ki Pekárik Géza.

A létesítmény biztos pont volt a járvány alatt is Fotó: Kurucz Árpád

A különleges helyzet sem akadályozta meg a továbbfejlesztett, a víz–urán viszonyra optimalizált üzemanyagkazetták bevezetésének tervezett lépéseit. Az újító megoldás lehetővé teszi, hogy ugyanazon megtermelt villamosenergia-mennyiséghez az eddiginél kevesebb kazetta felhasználására legyen szükség. Az új üzemanyag alkalmazásával tehát

kevesebb kiégett üzemanyagkazetta keletkezik, ami kevesebb radioaktív hulladékot jelent. Emellett javul az erőmű üzemanyag-felhasználási mutatója is.

Tavaly is folytatódtak a korábbi években elkezdett fejlesztések, amelyek célja a biztonsági tartalékok növelése és a blokkok rendelkezésre állásának javítása. Emellett az atomerőmű új, a nemzetközi legjobb gyakorlatot adaptáló működési modelljének bevezetése is folyamatban van.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.