A magyar cégeknek is előnyös az új szaúdi gazdasági stratégia

Szijjártó Péter elmondta: a kormány célja, hogy még több magyar cégnek teremtsen részvételi lehetőséget a királyság piacain.

Forrás: MTI, facebook.com/szijjarto.peter.official2020. 10. 21. 16:37
null
Fotó: KIRALY MARTON KKM Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szaúd-Arábia új gazdasági stratégiája rendkívül komoly lehetőségeket kínál a magyar vállalatoknak, ugyanis pont olyan területeken várhatók hatalmas beruházások az országban, amelyek a magyar iparágak erősségei közé tartoznak – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán Rijádban.

Szijjártó Péter arról tájékoztatta a távirati irodát, hogy az első gazdasági eredmények már most látszódnak, a kormány azonban azon lesz, hogy még több magyar cégnek teremtsen részvételi lehetőséget a királyság piacain.

Rámutatott, hogy a világgazdasági változások és az alternatív, megújuló energiaforrások térnyerése miatt a kőolajban gazdag Szaúd-Arábia olyan, „grandiózus” gazdasági stratégiába kezd, amelynek nyomán az olajtól függetlenül is fenn tudja tartani gazdasági teljesítményét.

Példaként említette a magyar vízügyi technológiák behozatalát, és elmondta, hogy az ezen a téren végrehajtandó beruházások listáját hamarosan véglegesíthetik.

A miniszter közölte, hogy megegyeztek a beruházásvédelmi megállapodás szövegéről, az Eximbank pedig hétszázmillió dolláros hitelkeretet nyit a magyar cégeknek.

Kijelentette, hogy a két ország hasonlóképpen gondolkodik a határvédelem szükségességéről, a migrációt kiváltó okok megszüntetéséről, az embercsempészet elleni küzdelemről, illetve a vallási szélsőségekkel és a radikalizmussal szembeni fellépés fontosságáról.

Hozzátette: Magyarország és Szaúd-Arábia a nemzetközi szervezetekben továbbra is támogatni fogja egymást az illegális bevándorlással szembeni küzdelemben.

Szijjártó Péter a nap folyamán egyeztet többek között szaúdi kollégájával, Feiszal bin Farhán Ál Szaúddal, valamint a kereskedelmi, a közlekedési, a befektetési, a környezetvédelmi, illetve a vízügyi- és mezőgazdasági miniszterrel is.

A muzulmán ország ismét engedélyezi a kis zarándoklatot

Októbertől ismét engedélyezik a szaúd-arábiai hatóságok az úgynevezett kis zarándoklatot (umra), amelyet korábban a koronavírus-járvány miatt felfüggesztettek – jelentette múlt hónapban a SPA szaúdi állami hírügynökség. A szaúdi belügyminisztérium közleménye szerint október 4-től a szaúdi állampolgárok, illetve a szaúdi tartózkodási engedéllyel rendelkezők közül naponta hatezren kereshetik fel a mekkai és medinai mecseteket, amelyek november 1-jétől fogadnák a külföldről érkező muszlimokat is. Az év bármely szakában elvégezhető umrát március elején állították le a járvány miatt. Nem sokkal később Rijád bejelentette, hogy az évente egyszer teljesíthető, a vallás egyik pillérének számító nagy zarándoklaton (háddzs) is csak a királyságban élő – bármilyen állampolgárságú – muszlimok vehetnek részt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.