A Mol-csoportot is elérte a járvány

Veszteséget könyvelt el a társaság, de felkészült a nehézségekre.

2020. 05. 07. 14:44
null
MOL, olaj, földgáz, olajfinomító, kőolaj, gazdaság, ipar, Százhalombattai dunai finomító Forrás: Katona Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világjárvány nyomán fellépő válság első jeleként értelmezi a Mol-csoport, hogy a nagy készlet- és devizaárfolyam-veszteségek következtében 152 millió dollár (48,4 milliárd forint) nettó veszteséget könyvelt el az idei első negyedévben. A vállalatcsoport minden üzletága erősen teljesített egészen március közepéig, azonban a járvány a hónap utolsó két-három hetében, majd áprilisban is súlyosan kihatott a működésre. Tekintettel a kiszámíthatatlan külső környezetre, a magyar olajipari és petrolkémiai vállalat a 2020-as pénzügyi iránymutatást visszavonta, az idei beruházási terveket pedig legalább 25 százalékkal csökkentette.

– Jelenleg a Covid-19 alakítja, uralja a világot és az energiaipart. A járványhelyzet és az azt követő gazdasági válság beárnyékolja a 2020-as teljesítményünket is – kommentálta az elnök-vezérigazgató az eredményeket. Hernádi Zsolt elmondta azt is, hogy a vállalatcsoport eszközei, mérlege és integrált üzleti modellje hozzájárul az ellenállóképesség fenntartásához.

– Számos olyan nehéz döntést meghoztunk már, amelyek segítenek megőrizni készpénztermelő képességünket és pénzügyi rugalmasságunkat – fejtette ki. A válság nyomán végrehajtott intézkedéseknek köszönhetően a vállalat teljes portfóliója akár már hordónként 25 dolláros olajárszinten is jövedelmező.

Az első negyedéves jelentésből kiderül, hogy a vállalat olaj- és gáztermelése 4 százalékot csökkent (napi 110,6 millió hordóra) az előző év azonos időszakához képest. Ez idő alatt a Mol üzemeltetőként olaj- és gázlelőhelyet talált az Északi-tenger norvég részén. Az előzetes értékelések alapján a szénhidrogén-vagyon 12 és 71 millió hordó olajegyenérték közötti.

Áprilisban a Mol lezárta a Chevron azerbajdzsáni kutatási és termelési eszközeinek megvásárlását. A megállapodás értelmében a Mol tulajdonába került az ACG olajmező 9,57 százalékos, valamint a Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) vezeték 8,9 százalékos részesedése.

A feldolgozás-üzletág kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredménye 295 millió dollárra (91,2 milliárd forintra) emelkedett az első negyedévben, jórészt a finomítói árrések megduplázódása miatt. A tiszaújvárosi poliol-üzem kivitelezése hatvan százalékos készültségen állt az első negyedév végén. A járványhelyzet azonban a projekt ellátási-láncára hatással lehet, és egyre nehezebbé teszi a munkaerő mozgósítását, ezért kisebb csúszások elképzelhetők.

Az üzemanyag-értékesítés áprilisban körülbelül 35–40 százalékkal csökkent a teljes hálózatban az előző év azonos időszakához képest, az utóbbi hetekben azonban lassan javuló trend alakult ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.